Logo demaasenwaler.nl
<p>Druten gezien vanuit de uiterwaarden.</p>

Druten gezien vanuit de uiterwaarden.

(Foto: Diana de Leur)

Druten wil samen met andere gemeenten lange termijn visie op toerisme

DRUTEN - Kernachtig Druten wil dat Wijchen, Beuningen, West Maas en Waal en Druten een gezamenlijke langetermijnvisie ontwikkelen op het toerisme in het Land van Maas en Waal. Daarbij zou de ‘fietstoerist’ centraal moeten staan.

Een voorstel daartoe werd donderdagavond in de gemeenteraad unaniem aangenomen. Aanleiding was de verlenging van de samenwerking met Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT). Kernachtig Druten stoort zich aan het feit dat het RBT zegt dat het Land van Maas en Waal niet tot de categorie ‘belevingsgebied’ zou horen. Het Land van Maas en Waal mist volgens het toerismebureau unieke toeristische kernkwaliteiten (USP’s) en een voor bezoekers herkenbaar eigen DNA.

De reden hiervoor is ook dat het gebied een aantal organisatorische beperkingen heeft. Zo valt de gemeente West Maas en Waal onder de toeristische aanpak van Rivierenland. Als tweede concludeert RBT dat de gemeenten Beuningen en Wijchen in hun profilering minder de nadruk leggen op het deel uit willen maken van het Land van Maas en Waal. Daardoor blijft voor de toeristische organisatie van het Land van Maas en Waal alleen Druten over.

Beleving

Volgens Kernachtig Druten is het Land van Maas en Waal wél een belevingsgebied. Fractievoorzitter Gerard Worm verwoordt het zo: ‘Die beleving zit hem in de elke dag veranderende rivieren en het bijbehorende landschap. Een gebied met een duidelijk eigen verhaal dat wel verteld moeten worden.’ Worm wil zich daarbij in de toekomst dan met name richten op het fietsen in de regio. ‘Het rivierenlandschap van het Land van Maas en Waal is uniek. Meanderende dijken, prachtig achterland en bijzondere uiterwaarden. Met bijzondere fietsroutes die al klaarliggen of zelf zijn samen te stellen met de fietsknooppunten’, zo betoogt Worm.

Druten ontwikkelt het komende jaar een eigen economische, toeristische visie, daar zouden bovenstaande zaken volgens de gemeenteraad dus in terug moeten komen.

Door Patrick Huisman

Meer berichten