Logo demaasenwaler.nl
<p>Drone-view vanaf de dijk bij paal 130 in Winssen.</p>

Drone-view vanaf de dijk bij paal 130 in Winssen.

(Foto: Pepeyn Langedijk)

Kunstwerk Anima Mundi roept opnieuw veel protest op

WINSSEN - Het kunstwerk Anima Mundi is opnieuw onderwerp van discussie in Winssen. Met veel politieke partijen die nog twijfelen en bijna 160 bezwaarmakers ziet het er nog niet heel goed uit voor het bijzondere kunstwerk van het echtpaar Kortekaas.

Het kunstwerk dat vrij vertaald ‘Ziel van de Wereld’ heet is geïnspireerd op de Griekse Agora of Stoa; een zuilengalerij waar de mensen destijds bij elkaar kwamen om te filosoferen over het leven of om even tot zichzelf te komen. Het kunstwerk geeft met twee poorten toegang tot een galerij van tweemaal zeven monumentale zetels waarop rechters in vergadering zijn.

Oppositiepartij VVD is er al wel helemaal uit: ‘Wij vinden het een schitterend plan. Dat vonden we de vorige keer al en dat is niet veranderd’, zo stelt raadslid Henk Plaizier heel nadrukkelijk. ‘Natuurlijk ken ik de bezwaren. Zowel als wethouder als als raadslid heb ik veel mensen gesproken die tegen de komst van het kunstwerk zijn. Maar hun belangrijkste angst, namelijk een overvloed aan bussen en toeristen die naar Winssen komen, deel ik niet. Dat gaat echt niet gebeuren.’
De SP, Beuningen Nu & Morgen, CDA, D66, GroenLinks en de PvdA laten desgevraagd weten hun standpunt pas te bepalen na de hoorzittingen voor burgers op 2 en 3 maart. De meeste partijen geven wel aan dat ze de combinatie van het oeverwallengebied en het kunstwerk zien als een mogelijk probleem.
De gemeente maakte afgelopen week bekend dat er 157 bezwaren binnengekomen zijn. Daarbij zijn de locatiekeuze, de toename van verkeer, het parkeren en de vraag hoe de exploitatie van het kunstwerk gaat plaatsvinden allemaal aanleiding voor tegenstand vanuit omwonenden. Naar aanleiding van al die bezwaren zijn er wel wat zaken aangepast, zoals een bepaling dat er geen ‘versterkt geluid’ geproduceerd mag worden.

Ondanks de bezwaren wil het college van burgemeester en wethouders Anima Mundi toch met een positief advies voorleggen aan de gemeenteraad. Die moet er op 23 maart een besluit over nemen.

Door Patrick Huisman

Meer berichten