Kijk op kunst: Boombeelden
Logo demaasenwaler.nl
Boombeelden
Boombeelden (Foto: De Maas&Waler)
Kijk op kunst

Kijk op kunst: Boombeelden

Net als aan kunstenaars is onze streek rijk aan openbare kunst. Sommige werken zijn alom geroemd, andere juist veelvuldig bekritiseerd. De Maas&Waler gaat op zoek naar het verhaal achter deze creatieve herkenningspunten.

Boombeelden
(Batenburg)

In Batenburg sieren sinds 2011 drie zogenoemde Boombeelden de uiterwaarden van de Maas. De fraai vormgegeven beelden zijn vervaardigd uit duurzaam hardhout en ringen van cortenstaal, naar ontwerp van de Vlaamse kunstenaar Marc de Roover (1940). Het kunstwerk werd geplaatst op initiatief van de gemeente Wijchen, met dank aan de provincie, het Europees fonds voor plattelandsontwikkeling en Rijkswaterstaat.

De Roovers kunstwerk is een ode aan de bakenbomen die sinds de jarig dertig van de vorig eeuw aan de oevers van de maas stonden, om de 110 meter, opdat schippers vanaf het water konden zien hoe het zomerbed van de Maas liep. Dankzij de navigatietechnieken van tegenwoordig werden de populieren overbodig en verdwenen door de jaren. Het kunstwerk Boombeelden vormt een blijvende herinnering.

Plaquette

Een nabij geplaatste plaquette toont passanten de tekst: ‘Boombeelden: een verbindingsteken. Tussen het oude stadje en de nieuwe natuur. Tussen het oude en het nieuwe landschap. Tussen een oude en een nieuwe visie over de rivieren. Een ode aan de Bakenboom.’

Meer berichten