Kijk op kunst: Op zoek naar het verhaal zonder details
Logo demaasenwaler.nl
Ad Merx bij een recent portret van Marion.
Ad Merx bij een recent portret van Marion. (Foto: Ger Loeffen)
Kijk op kunst

Kijk op kunst: Op zoek naar het verhaal zonder details

In deze rubriek bezoeken we diverse ateliers van Maas & Waalse kunstenaars. Deze keer aan het woord Ad Merx uit Weurt.

Door Ger Loeffen

Ad Merx wordt in 1945 geboren in Nijmegen. Van 1965 tot 1966 studeert hij aan de Koninklijke Academie in ’s Hertogenbosch om aansluitend de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam te doorlopen. Het is 1975 als hij Marion van Oudvorst ten huwelijk vraagt. Tientallen portretten maakt Merx van haar en hun beider kinderen. Al een halve eeuw de muzen van een veelzijdig kunstenaar.

Aankomende zomer wordt Merx 76 jaar, maar hij oogt jaren jonger. In zijn sfeervolle atelier in de statige villa ‘Buitenhof’ op de hoek van de Jonkerstraat en Van Heemstraweg in Weurt, beweegt Merx zich soepeltjes. En met zijn geheugen is ook niets mis, want zonder enige aarzeling haalt hij een schilderij tevoorschijn dat hij bijna 50 jaar geleden schilderde van Leo, één onzer gemeenschappelijke kennissen. In zijn verschijning beantwoordt Ad Merx aan het klassieke beeld van een kunstenaar. Vooral in het Rijk van Nijmegen is hij een karakteristieke verschijning met zijn Franse alpinopet en klassiek zwart rijwiel van ongeveer 60 jaar oud.

Veelzijdig

Ad Merx mag gerust een alleskunner worden genoemd. Hij beheerst nagenoeg alle disciplines binnen het kunstenaarsvak. Olieverf op doek, op paneel. Lieflijke aquarellen op papier en robuuste werken in hout, hardsteen en cortenstaal. Zelfs het gieten van brons beheerst hij. De twee grote muzen van Merx zijn zijn echtgenote Marion en dochter Femmeke. Zij blijven een bron van inspiratie. ‘Het liefst portretteer ik mensen. In mijn werken ga ik op zoek naar het verhaal zonder de details.’
Ook het Franse landschap blijkt een muze, een eeuwig opborrelende bron van bezieling te zijn voor zijn geest. Vooral in Normandië schildert Merx landschappen, dorpsgezichten en strandgezichten van een ongekende schoonheid waarin de kunstenaar de kunst van het weglaten volledig beheerst. Communicatie is de rode draad in het werk van de kunstenaar. Dat uit zich op een heel bijzondere wijze in het beeld ‘Femmeke’ dat in zijn woonplaats op 25 november 2016 is onthuld door wethouder Hans Driessen. Femmeke staat waardig bij de entree van de nieuwbouwwijk Rozenburg in oud-Weurt. Villa Buitenhof biedt ook plaats aan Galerie De Tweeling terwijl het echtpaar rond het huis een prachtige beeldentuin heeft gecreëerd.

Contact: info@admerx.nl of Jonkerstraat 1, 6551 DC Weurt

Meer berichten