Elf jaar en ondernemer
Logo demaasenwaler.nl
<p>Cas Gremmen.</p>

Cas Gremmen.

(Foto: privé archief)

Elf jaar en ondernemer

ALPHEN – Cas Gremmen uit Alphen mag dan wel ‘pas’ elf jaar zijn, een eigen bedrijf heeft hij al wel. Een webshop in stenen en kristallen om precies te zijn. Van elke steen die hij verkoopt, zoekt hij uit welke betekenis de steen heeft en waar deze vandaan komt.

De jonge ondernemer volgt momenteel een tussenjaar op het Titus Brandsmalyceum in Oss. De snelle en slimme leerling bereidt zich voor op de brugklas, waar hij kan kiezen tussen ‘masterclass’ of ‘expeditie’ onderwijs. Cas gaat voor het expeditie-onderwijs omdat het projectmatig ingericht is.

Betekenis

Tijdens het tussenjaar kan Cas zijn kennis van edelstenen vergroten, zijn verzameling ervan uitbreiden en de webshop van zijn bedrijf bijhouden. Cas vertelt enthousiast: ‘Ik verkoop edelstenen en hangertjes voor kettinkjes. Als ik een opdracht krijg, ga ik op zoek naar de betekenis van de steen. Ik heb ooit een boekje van tante Janneke gekregen en daarin staan allerlei stenen met de werking ervan. Elke steen heeft een eigen eigenschap en betekenis. Daarom vind ik de stenen zo interessant.’

De jonge ondernemer begon op Instagram en Facebook met het plaatsen van foto’s van de stenen. Daarna werd er een echte website gemaakt voor zijn webshop. Op deze manier kreeg het bedrijf vorm. Cas: ‘Mijn oma had vroeger een klein stenenwinkeltje. Ik denk dat ik de passie voor stenen van haar heb. In combinatie met het boekje weet ik nog meer over de stenen te vertellen. Wat ze betekenen bijvoorbeeld en waar ze gevonden zijn. Ik woon zelf bij de Maas en daar vind je niet zoveel bijzondere stenen. Ik koop ze momenteel in bij een groothandel, waar stenen vanuit de hele wereld te vinden zijn.’

Verzameling

Zelf heeft Cas ook een verzameling, en laat enthousiast zijn mooiste stenen en kristallen zien. De agaatschijf heeft veel verschillende kleuren en is gekristalliseerd. En de ruwe amethist. Deze prachtige paarse steen komt uit Brazilië. Of de lavasteen, blauw met donkerblauw, gekregen van zijn oma. De lavasteen is afkomstig uit een vulkaan in Italië.

‘Veel stenen worden aangetroffen in grotten. Sommige hebben nog de vorm zoals ze zijn gevonden, andere worden geslepen en zijn dan zo mooi glad. Later als ik wat ouder ben, zou ik heel graag zelf stenen gaan zoeken. We hadden afgelopen jaar een vakantie geboekt waarbij we een grot zouden gaan bekijken, maar door het coronavirus ging dit helaas niet meer door’, besluit Cas. De webshop van Cas is te vinden op www.cgstoneshop.nl.

Door Hanneke de Vries

Meer berichten