Gedichten in streektaal, over het leven in Maas en Waal
Logo demaasenwaler.nl
<p>Rinie van Haren.</p>

Rinie van Haren.

(Foto: John van Gelder)

Gedichten in streektaal, over het leven in Maas en Waal

BENEDEN-LEEUWEN - Rinie van Haren uit Beneden-Leeuwen schrijft al enige jaren gedichten in het Maas en Waalse dialect. Op de nieuwswebsite Blik op Beneden-Leeuwen verschenen het afgelopen jaar zestig gedichten van zijn hand. Zijn nieuwe serie gedichten, Dichterbij, is vanaf nu wekelijks terug te vinden in de Maas&Waler.

De dichtkunst van Rinie van Haren was lange tijd voorbehouden aan familie en goede vrienden. De hersenspinsels kwamen, zo zegt hij zelf, ‘niet verder dan de voordeur’. Aanleiding voor het eerste ‘publieke’ gedicht was de voorgenomen sluiting van Museum Tweestromenland.

Steun betuigen
‘Ik schreef een gedicht in het dialect, om zo mijn steun te betuigen aan het bestuur en de vrijwilligers van het museum. Ik had echter niet verwacht dat het zo enthousiast ontvangen zou worden. Daarop besloot ik meer gedichten in dialect te schrijven, over herkenbare onderwerpen en karakteristieke figuren uit het dorp.’ Voor de Maas&Waler trekt Rinie het breder dan Beneden-Leeuwen alleen. ‘Het zijn wisselende onderwerpen, uit het leven gegrepen en herkenbaar voor mensen uit deze streek.’

Streektaal
Om in dialect te kunnen schrijven, heeft de Leeuwenaar zich verdiept in de Maas en Waalse streektaal. Het Maas en Waals woordenboek van Johan van Os heeft hij daarbij als uitgangspunt genomen. Rinie erkent dat het Maas en Waals, zelfs per dorp, enige verschillen kent. ‘Sommige woorden die in de gedichten worden gebruikt, zal men in andere dorpen anders zeggen of schrijven. En heeft men, vanwege het dialect, moeite met het lezen van de gedichten, probeer het dan eens voor te lezen. Dat helpt enorm, heb ik van veel mensen gehoord.’

Dichterbij
De naam van de rubriek, Dichterbij, duidt niet alleen op het ‘dicht bij de eigen streektaal’ houden. Je kunt het woord ook uitsplitsen: dicht erbij; een gedicht bij het nieuws, of naar aanleiding van een bepaald onderwerp.
Het eerste gedicht, met de titel Unne Maos en Waoler, is bewust gekozen. ‘De naam is in lijn met deze krant én moet bovendien duidelijk maken dat de rubriek bedoeld is voor de hele regio’, aldus Rinie.

Onderwerpen
De gedichten van Rinie zijn de komende maanden wekelijks terug te vinden op pagina 13 van deze krant. Lezers die interessante onderwerpen denken te hebben waarover Rinie kan schrijven, kunnen dat laten weten middels een mailtje naar redactie@demaasenwaler.nl.

Meer berichten