Filmtip: Van ’t Veergat naar Oeteldonk
Logo demaasenwaler.nl
Still uit de film Van 't Veergat naar Oeteldonk.
Still uit de film Van 't Veergat naar Oeteldonk. (Foto: Jos Kruisbergen)

Filmtip: Van ’t Veergat naar Oeteldonk

Het lijkt een schelmenroman. Twee ouwe nozems vertrekken liftend van Wamel naar Den Bosch, of eigenlijk van ’t Veergat naar Oeteldonk, want ze staan op de laatste dag van carnaval 2020 te liften.

Door Bas van der Hoeven

Borina Borren stopt graag voor de twee ‘mooie mannen’, Jos van de Nos en Jan van Deinsen, was ooit een van de beste voetballers van Feijenoord . Ze rijdt zelfs door naar Rossum, terwijl ze in Dreumel moet zijn.

De twee heren gaan de bloemetjes buiten zetten in Oeteldonk op een achteraf historische dag: de laatste carnavalsdag voordat corona een eind maakt aan massaal knuffelen met vreemden. In Rossum krijgen ze een lift van André van Wijk. Die laat net zijn hond uit en tuft dus maar door naar Oeteldonk.

Daar nemen de twee fuifnummers de boot naar het centrum van de festiviteiten. Kapitein Frans van der Pol legt uit waarom Den Bosch met carnaval Oeteldonk heet: “Een oetel is een kikker en een donk een moeras, vandaar dus Oeteldonkers.”

Eenmaal temidden van dweilorkesten en feestvierders is de rolverdeling tussen de twee heren duidelijk. Jos Kruisbergen filmt en Jan van Deinsen hangt tussen minstens twee dames in. Achteraf hebben ze pure nostalgie vastgelegd. Zwieren, zwaaien en zwalken zonder mondkapjes of anderhalve meter afstand. Heerlijk!

Van ’t Veergat naar Oeteldonk, een film om tijdens lockdown en avondklok eens rustig te bekijken op www.2bg.nl. Alaaf!

Meer berichten