Beau van Woerkom.
Beau van Woerkom. Foto: John van Gelder

Jonge motorcoureur rijdt komend seizoen in Italië

Sport

PUIFLIJK - Hoe stoer is het om als elfjarige te kunnen zeggen dat je motorraces in Italië gaat rijden. Voor Beau van Woerkom uit Puiflijk is het een droom die uitkomt. De jonge coureur reed de afgelopen seizoenen in Nederland, maar maakt dit voorjaar zijn debuut in de Ohvale Coppa Italia.

Op de Adria International Raceway moet het in mei gaan gebeuren, mits corona geen roet in het eten gooit. Op dat circuit maakt Beau zijn eerste Italiaanse motorkilometers. Er staan in totaal vijf races in Italië op het programma in de periode van mei tot en met september.

Beau startte op zijn zevende met motorracen. Destijds nog op de minibike, een mini motor met 6 inch banden. Begin vorig jaar verwisselde hij de minibike voor een Ohvale. Dat is weliswaar een kleine uitvoering van een ‘grote’ race motor, maar wel een met een 160cc 4-takt motor, en een topsnelheid van 120 km per uur. De motor wordt onderhouden door vader Jeroen, zelf een fanatieke motorrijder, die daarmee zijn eigen jongensdroom ziet uitkomen.

Podiumplaats

De afgelopen jaren reed Beau het NK bij Rap Holland, en eindigde vorig jaar als zesde in het eindklassement. Dit seizoen rijdt Beau ‘voor zichzelf’ en wil hij ervaring opdoen in Italië. Winnen in Italië is te hoog gegrepen, weet hij. Zijn moeder Annemiek legt uit: ‘Als Nederlander een podiumplaats pakken tussen allemaal Italianen, dat kan bijna niet. Die jongens trainen bijna dagelijks. Daar kunnen wij in Nederland alleen maar van dromen. Hier moet je het doen met trainingen in het weekend, op een van de vier beschikbare circuits. Maar dat geeft niet, het is een prima leerschool.’

Spanning

‘Het worden wel pittige race-weekenden’, voorspelt moeder Annemiek. ‘Beau en Jeroen vertrekken op vrijdag naar Italië, en komen maandag terug. Zaterdag is de training, zondag de race. Spannend vind ik het wel hoor’, zegt ze met een bezorgde blik in haar ogen. Beau voelt die spanning totaal niet. Hooguit wat gezonde spanning vlak voor de start, geeft hij toe. ‘Je wilt natuurlijk als eerste weg zijn.’

De eerste race staat gepland voor 16 mei. Vanaf maart kan er hopelijk weer getraind worden. Tot die tijd houdt Beau zich, buiten schooltijd, bezig met conditie- en krachttraining. Ook gaat hij graag met zijn stuntstep de straat op. Daar zitten tenslotte ook twee wielen onder.