H. Antonius abt Kerk, Horssen
H. Antonius abt Kerk, Horssen Foto: Diana de Leur

Kijk op kunst: “Entree” (Horssen)

Algemeen Kijk op kunst

Net als aan kunstenaars is onze streek rijk aan openbare kunst. Sommige werken zijn alom geroemd, andere juist veelvuldig bekritiseerd. De Maas&Waler gaat op zoek naar het verhaal achter deze creatieve herkenningspunten.

"Entree"
(Horssen)

Al twintig jaar siert een bijzonder bronzen beeld, met granieten wand en betonnen voet het plantsoen op de splitsing Molenweg - Bredestraat in Horssen. Het kunstwerk, van de hand van de Deester kunstenaar Cor Litjens, stelt een deuropening voor, welke gastvrijheid symboliseert, de granieten wand bescherming en geborgenheid. Het zijn kenmerken die verwijzen naar oud-burgemeester Jacques Luske.

Luske verzette zich in de Tweede Wereldoorlog tegen het naziregime, door actief te zoeken naar onderduikadressen binnen de Drutense kerkdorpen. Uiteindelijk kwam zijn verzetsmentaliteit hem duur te staan. De burgervader werd opgepakt en getransporteerd naar een concentratiekamp in Duitsland, waar hij even later overleed. In 1984 ontving Luske postuum het Verzetsherdenkingskruis. In 2001 werd hij geëerd met het beeld van Litjens, dat in de plaats kwam van een herdenkingsbank voor Luske, maar dusdanig geconstrueerd is dat men er nog steeds op kan zitten.

Naast "Entree" zijn de kunstwerken "Hoog Water" (Druten) en "De Uitbouw" (Afferden) van Cor Litjens openbaar te bewonderen.