Kijk op kunst: Barmhartig meisje (Winssen)
Logo demaasenwaler.nl
Foto: Diana de Leur
Kijk op kunst

Kijk op kunst: Barmhartig meisje (Winssen)

Net als aan kunstenaars is onze streek rijk aan openbare kunst. Sommige werken zijn alom geroemd, andere juist veelvuldig bekritiseerd. De Maas&Waler gaat op zoek naar het verhaal achter deze creatieve herkenningspunten.

Barmhartig meisje (Winssen)

Op 11 november 2011, Sint Maarten (een barmhartige heilige), werd door voormalig wethouder Henk Plaizier het kunstwerk ‘Barmhartig meisje’ onthuld. Het beeld uit aluminium is ontworpen ter nagedachtenis aan opvanghuis De Terp in Winssen, een instelling die van 1983 tot 2007 onderdak bood aan mensen die door omstandigheden niet over een eigen woonruimte beschikten. Een initiatief dat destijds werd genomen door verschillende kerken in Maas en Waal.

De beeltenis van het meisje met gespreide armen symboliseert barmhartigheid. ‘Zij die zich ontfermen over hun medemensen, die in woord en daad hulp en ondersteuning bieden’, zoals kunstenares Ineke Kaagman het destijds omschreef.

Ineke Kaagman (Wageningen, 1968) studeerde onder andere vrije kunst aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem en kunstgeschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Een ander opzienbarend openbaar werk van Kaagman is Het Kauwgommeisje in Venlo, een kunstwerk waar passanten hun gebruikte kauwgom op mogen plakken.

Meer berichten