De Waalbandijk bij Boven-Leeuwen
De Waalbandijk bij Boven-Leeuwen Foto: Collectie Wil van den Dobbelsteen

Langs ‘s Heeren Wegen (14)

Algemeen Uit de oude doos

Indertijd – zondermeer voor 1962 en 1984 – liep de gemeentegrens tussen de voormalige gemeente Wamel en de gemeente Druten nog over de Waalbandijk. Gezien vanuit de Drutense kant ging die grens in Boven-Leeuwen van de Waalbandijk af naar het noorden door de uiterwaarden (Kaliwaal) richting rivier de Waal om dan weer naar de oostelijke richting, Druten te gaan.

Langs diezelfde Waalbandijk in Boven-Leeuwen stonden toen een aantal dijkpanden die in die tijd behoorden tot het gemeentelijk grondgebied van de voormalige gemeente Druten. Dit terwijl de bewoners c.q. de eigenaren van deze panden zich alledaags “thuis voelden” en hoorden bij de dorpsgemeenschap van Boven-Leeuwen.

Kijkend naar bijgaande oude afbeelding van plm. 1910, zien we hoe het er toen op en aan de dijk aan toe ging en waar de bebouwing uit bestond. Links van de Waalbandijk stond toen de later gesloopte en met riet gedekte boerderij van Bart Stam met daar achter en langs de Nederlands Hervormde kerk en de daarbij behorende pastorie van Boven-Leeuwen. Rechts op de afbeelding stond café ‘Wistaria’ van eerst Johannes Hopman en later J. Hol. Naast het café was daar een winkel in kruidenierswaren gevestigd. Daarnaast woonde toen ook J. van den Berg en familie De Boer. Panden waarin later ook nog eens een bakkerij werd ondergebracht. Allemaal gebouwd in en aan de Waalbandijk. In het kader van de ruilverkaveling en de dijkverzwaring en dijkverbetering hebben die panden allemaal het loodje moeten leggen. De in het café ‘Wistaria’ toen aanwezige authentieke herbergtap, is toen van de sloop gered en kreeg een museale bestemming in de ontvangstruimte van het streekmuseum Tweestromenland aan de Pastoor Zijlmansstraat in Beneden-Leeuwen.

Op foto: de Waalbandijk-situatie in Boven-Leeuwen plm. 1910. (Collectie Wil van den Dobbelsteen)