Inwoners ontvangen brief omtrent Donorregister
Logo demaasenwaler.nl
<p>Box waarin menselijke organen worden getransporteerd.&nbsp;</p>

Box waarin menselijke organen worden getransporteerd. 

(Foto: Ger Loeffen)

Inwoners ontvangen brief omtrent Donorregister

‘Dankzij orgaandonatie krijg je je kwaliteit van leven terug’

MAAS EN WAAL - Ruim 20.000 inwoners uit het Land van Maas en Waal ontvangen deze week een brief omtrent het Donorregister. Iedereen vanaf 18 jaar die nog geen keuze heeft ingevuld in het Donorregister, ontvangt uiterlijk 16 januari een brief met de vraag dat alsnog te doen.

Sinds 1 juli 2020 heeft Nederland een nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar komt in het Donorregister. Je kunt je keuze zelf invullen op www.donorregister.nl. Maak je geen keuze? Dan kom je in het register met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Dat betekent dat je organen en weefsels na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan. Welke keuze je maakt over het doneren van organen en weefsels, bepaal je zelf. Ook kun je je keuze altijd veranderen in het Donorregister.

Donornier

De in Beuningen woonachtige Roel is blij met de nieuwe donorwet. ‘Dankzij een donor heeft mijn vrouw haar leven weer terug’, vertelt hij. Vijfentwintig jaar geleden kreeg de Beuningse te maken met nierfalen. Om in leven te blijven moest ze dialyseren, maar zoiets is niet eindeloos mogelijk.

‘We hebben laten onderzoeken of ik zelf een nier aan haar kon afstaan, echter bleek dat niet te matchen. Daarop kwam mijn vrouw op een wachtlijst voor een donornier te staan. Ondertussen merk je dat haar lichaam steeds verder achteruit gaat. Drieënhalf jaar later werden we, om 03.00 uur ‘s nachts, gebeld met de mededeling dat er een donornier beschikbaar was. Dan weet je even niet hoe je het hebt, hoor’, lacht hij.

Dankbaar

‘De transplantatie heeft ons leven ontzettend veranderd’, zegt hij terugkijkend. ‘Het is inmiddels zeventien jaar geleden, maar nog elke dag zijn we dankbaar voor de extra tijd die we hierdoor samen hebben gekregen. Mensen beseffen dat soms niet. Door donor te worden, kun je levens redden. Hierin ben ik altijd erg duidelijk geweest, ook voordat mijn vrouw ziek werd: als ik kom te overlijden, heb ik niks meer aan mijn organen, terwijl je anderen er hun leven mee teruggeeft. Hoe mooi is die gedachte! Ik hoop dan ook van harte dat mensen goed over hun keuze voor orgaandonatie nadenken.’

Regionaal

In het Land van Maas en Waal heeft inmiddels 56 procent van de inwoners vanaf 18 jaar zijn keuze over orgaan- en weefseldonatie ingevuld. Van de ingevulde keuzes gaat het gemiddeld bij iets meer dan 57 procent om toestemming voor orgaandonatie na overlijden. Opvallend is dat in Druten 30,7 procent géén orgaandonor wil worden, terwijl dat percentage in Maas en Waal op 26,8 procent ligt. Een kleine 14 procent laat de keuze over aan de partner, familie of iemand anders.

Meer weten?

Ga voor meer informatie in het Nederlands en andere talen naar donorregister.nl. Ook kun je kijken op hoewerktorgaandonatie.nl. Daar krijg je stap voor stap uitleg over hoe orgaandonatie werkt. Bel voor vragen over het Donorregister of hulp bij het invullen van je keuze naar 0900 - 821 21 66. Het Donorregister is ook bereikbaar per mail, via het contactformulier op de website.

Meer berichten