Logo demaasenwaler.nl
De Begroeting
De Begroeting (Foto: de Maas&Waler)
Kijk op kunst

Kijk op kunst: De begroeting (Hernen)

Net als kunstenaars is onze streek rijk aan openbare kunst. Sommige werken zijn alom geroemd, andere juist veelvuldig bekritiseerd. De Maas&Waler gaat op zoek naar het verhaal achter deze creatieve herkenningspunten.

De begroeting (Hernen)

Een bijzonder beeld uit Frans kalksteen markeert sinds 2001 de kruising van De Dreef en Dorpsstraat in Hernen. De Begroeting, zoals het beeld heet, doet op dit kenmerkende punt - aan de voet van de Sint Judocuskerk - haar naam eer aan door passanten figuurlijk te begroeten. De beeltenis is geen specifiek persoon, waardoor het ook geen gezicht heeft, maar lijkt een monnik of wachter te zijn met opgeheven lantaarn.

Het werk is van de hand van de Scheveningse beeldend kunstenaar Marion Jebbink (1950). Jebbink genoot haar opleiding tot kunstenaar aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem en vestigde zich later in die stad. Naast Hernen zijn ook in onder meer Bunschoten-Spakenburg, Hoorn en Groningen werken van Jebbink te zien in de openbare ruimte.

Hoewel inwoners van Hernen na twintig jaar inmiddels gewend zijn geraakt aan het beeld, is niet iedereen gecharmeerd van het kunstwerk. Met name de afwezigheid van een gezicht zorgt, volgens enkele passanten die we spraken, voor een wat macabere uitstraling.

Meer berichten