Entree Groene Heuvels Ewijk.
Entree Groene Heuvels Ewijk. Foto: GER LOEFFEN

Het Kerstverhaal genaamd Groene heuvels

Ingezonden

Ingezonden door Jos Swartjes, voorzitter SP Beuningen

Boudewijn de Groot zong eens, “Onder de Groene heuvels in de blauwe zon speelt het blikken harmonieorkest in een grote regenton” toen hij het over het Land van Maas en Waal had.

Helaas speelt er nu iets anders in het Land van Maas en Waal, namelijk een harteloos machtspelletje: een spelletje van een gemeentebestuur tegen de inwoners van die Groene Heuvels. Het begon allemaal toen er een nieuwe burgemeester benoemd werd in Beuningen: Daphne Bergman, iemand van D66, inderdaad de partij van minister Ollongren. Deze minister wil namelijk dat vakantieparken er zijn voor vakantiegangers, dus niet voor permanente bewoning, iets waar ik in mee kan gaan ware het niet zo dat er momenteel een grote woningnood heerst als het gaat over betaalbare woningen. Zeker in de regio waar vakantiepark de Groene Heuvels zich bevindt.

De provincie Gelderland bedacht een pilot genaamd Ariadne, een plan gebaseerd op huisuitzettingen in deze parken en onze burgemeester werd door ambities gedreven een van de uitvoerders van dit plan en kwam aanzetten met ondermijning. Er was namelijk een viertal jaren voor uitvoering een van de huiseigenaren betrapt op hennepkwekerijen in twee van zijn huisjes. Dus een reden om de handhaving in te zetten en de permanente bewoning stop te zetten.

Na een jarenlange procedure tussen de permanente bewoners en de gemeente, werd er in 2020 uitstel gegeven vanwege corona. Dus niemand verwachtte wat er afgelopen week gebeurde: de handhaving werd gestart en wel zes dagen voor Kerst, midden in een zware lockdown! De burgemeester en D66 wethouder Driessen stuurden een brief naar een aantal bewoners, onder wie ook een gezin met kleine kinderen met de mededeling dat ze zaterdag 19 december 2020 voor 22:00 uur hun huisje moesten verlaten, dus niet wat Wethouder de Klein van BN&M eens zei bij de Hofbar, er wordt niemand uitgezet, maar ze krijgen een dwangsom. Om in de kerstgedachte te blijven, bij mij kwam het verhaal van Scrooge opzetten, alleen vind ik de bittere waarheid rond de inwoners duizendmalen erger.

Treurnis overviel me, treurnis in de hardheid maar vooral de datum van uitzetting. Rob, één van de inwoners, is nu op zoek naar een vervangende woning en door een jurist van de gemeente is hem het advies gegeven ‘ga naar de crisisopvang’. Waar is de menselijkheid in zo’n advies? Ga de kerstdagen doorbrengen in de Hulsen tussen andere daklozen.

Ik ben kwaad, behoorlijk kwaad en niet alleen op de burgemeester en wethouders, nee ook op de politieke partijen zoals, D66, VVD, Groen Links, CDA, PvdA en de grootste lokale partij BN&M. Kwaad over de nieuwe plannen betreffende Het Broek waar de Groene Heuvels onder valt. Plannen waar Leisureland en MoJo bij betrokken zijn, plannen waar volgens de partijen goed aan te verdienen valt door bijvoorbeeld de organisatie rond Down The Rabbit Hole.

Een van mijn favoriete zangers schreef er zelfs over, welkom in Utopia. Want sorry een ander woord kan ik niet vinden in dit project. Het is volgens mij een utopie, het project waar inwoners van Beuningen voor moeten wijken. ‘Wij zijn geen criminelen’, bewoners Groene Heuvels eisen excuses burgemeester Bruls - Omroep Gelderland.

Ps. Het lied van Boudewijn de Groot is uiteraard anders, Onder de Groene hemel, maar ik vond wat er staat toepasselijker.