Paul Heijnekamp
Paul Heijnekamp Foto: Elly Bruns

Van Tiem Optiek: optimale zorg voor uw ogen

Algemeen Zorgpagina

BENEDEN-LEEUWEN - Hoewel er bij Van Tiem Optiek in Beneden-leeuwen ruim duizend brillen op voorraad zijn, doet Van Tiem heel veel meer dan brillen verkopen.

Eigenaar Paul Heijnekamp nam het bedrijf zo’n zes jaar geleden over van Aloyis van Tiem. In toch wel een moeilijke tijd, zegt Paul. Het aanschaffen van een bril (of lenzen) is geen impulsaankoop en in tijden van crisis wordt zo’n aankoop veelal uitgesteld. Toch heeft hij geen moment spijt van zijn stap. Paul was nog maar negentien jaar toen hij het leertraject BBL ging volgen om opticien te worden. Jaren later begon zijn zoektocht naar een eigen kleinschalige optiek in een straal van vijftig kilometer rond Arnhem / Nijmegen en vond deze in de huidige vestiging.

Wat zijn de specifieke kenmerken van de service bij Van Tiem Optiek?

Digitaal brillen passen

Een van de leuke dingen op de site van Van Tiem (www.vantiemoptiek.nl) is dat je met behulp van een foto van jezelf digitaal brillen kunt passen. Dat is een service die maar weinig opticiens bieden. Men noemt dit ‘digitale paskamers’ en is er zowel voor kinderen, tieners als volwassen. Paul zegt: ‘Je kunt vijf monturen kiezen en die naar je thuis of naar onze winkel laten sturen om ze daarna ook in het echt te passen en bekijken. En retourneren is gratis.’

Gezondheid meten van het netvlies

Verder biedt Van Tiem de mogelijkheid om de gezondheid van het netvlies te meten. Zowel de voor- als achterkant van het oog wordt beoordeeld. Zo’n scan is gratis en wordt beoordeeld door een externe optometrist, zodat gerichter doorverwezen kan worden naar een specialist mocht dat nodig zijn. Ook valt daaruit af te lezen of er haast geboden is bij uw netvliesafwijking of niet. Bij verdenking van staar biedt deze scan ook snel uitsluitsel.

Droge ogen en te natte ogen

Iets waar Van Tiem ook veel mee bezig is, is de in aantal toenemende kwaal van droge ogen. Eigenlijk zegt Paul, moet je spreken van droge en natte ogen. Hoe ontstaan droge ogen? Paul: ‘Door te lang achter een computerscherm te zitten bijvoorbeeld. Bij gespannen langdurig kijken naar hetzelfde (dit kan ook een film of een boek zijn) wordt minder met de ogen geknipperd, waardoor de ogen (te) droog worden. Door met de ogen te knipperen wordt er vocht aan het oog toegediend. Ik adviseer dan ook altijd om na enige tijd weg te kijken van dat scherm of die film, waardoor de spieren in het oog rust krijgen en vocht kunnen produceren.’

Het oog heeft dus, net als de rest van de mens, op gezette tijden ontspanning nodig. Andere tips om droge ogen te voorkomen zijn: zorg voor een goede luchtvochtigheid in huis, drink zelf voldoende vocht en neem Omega-3 in. De visolie die daarin zit, zorgt voor een goede vetlaag op de ogen, waardoor deze minder snel droog worden.

Maar hoezo dan natte ogen? Paul legt het uit: ‘Heb je een droog oog, dan gaat de traanklier water produceren. Omdat de olielaag op het oog te dun is, wordt het geproduceerde water niet tegengehouden, waardoor het uiteindelijk over de wangen gaat stromen.’

Wat kunnen we eraan doen? Naast de hierboven genoemde tips beschikt Van Tiem over apparatuur die de kwaliteit van het traanvocht meet: is er een tekort aan water of aan vet in het oog? Met specifieke oogdruppels kunnen klachten verminderd en wellicht voorkomen worden. Gelukkig zijn er nu oogdruppels beschikbaar die minder vaak toegediend hoeven te worden dan de eerdere versies.

Heeft u vragen of wilt u vrijblijvend advies over welke vraag dan ook betreffende uw ogen? Paul Heijnekamp zal u graag verder helpen. Loop een keer binnen of maak een afspraak via telefoon 0487-59 31 29 of e-mail: vantiemoptiek@euronet.nl..

Door Elly Bruns