Afbeelding
Foto: Thérèse Ambachtsheer

Ingezonden: ‘Rondje dijk’

Ingezonden

Ingezonden brief over wijziging bestemmingsplan natuurgebied Afferden

Rondje dijk

Het 'rondje dijk' in Afferden, voor velen van ons een geliefde wandeling over de dijk, zal er wellicht over enige tijd heel anders uit gaan zien! Ja, dat is schrikken mensen.

Straks zie je vanaf de dijk ineens een heel modern huis, totaal niet passend bij de andere huizen, aan de wiel liggend.

Eind jaren tachtig hebben we met succes weten te voorkomen dat het unieke gebiedje hier vernietigd zou worden. Zo uniek dat oud-burgemeester Geurts indertijd inzag dat de kronkeldijk, de knotwilgen, oude boerderijtjes, wielen met rietlanden, weiden en bosjes op zo’n klein en kwetsbaar oppervlak alle kenmerken van een typisch Maas en Waal landschap in zich bergt, en dus behouden moest blijven.

Nu dreigt opnieuw dit pareltje onomkeerbaar verpest te worden door een bestemmingsplanwijziging, waardoor er een grote nieuwbouwwoning, met bijgebouwen, toegangsweg en garages, aan de meest kwetsbare kant van de wiel gebouwd kan worden.

Typerend voor dit gebiedje zijn de dijkwoningen, daar past dus geen nieuwbouw in het weiland bij.

Gelukkig vonden de ambtenaren van de gemeente dit een paar jaar geleden ook; zij adviseerden het college om het plan wat destijds al was ingediend, geen doorgang te laten vinden. Ook de geraadpleegde deskundigen (de rayonarchitect, de adviseur Landschap en de adviseur Cultuurhistorie) brachten unaniem (en zelfs tweemaal) een negatief advies uit.

Helaas legde het College van Burgemeester en Wethouders deze negatieve adviezen naast zich neer en besliste dat het plan van destijds verder mocht worden uitgewerkt. Vervolgens heeft het College recent toegestemd om het bestemmingsplan te gaan wijzigen ten faveure van de bouwplannen.

Voor alle liefhebbers van dit unieke stukje Maas en Waal is dit een pijnlijke beslissing. Want niet alleen het mooie landschap wordt geweld aangedaan, ook de natuur en de zeldzame en vaak beschermde diersoorten (bever, ijsvogel, kwak, kamsalamander en dergelijke) die hier leven krijgen een flinke douw.

Inmiddels hebben diverse omwonenden via een zienswijze hun bezwaren tegen dit plan ingediend bij de gemeente Druten. Ook zijn we heel blij met de vragen die Dorpslijst Afferden aan het College heeft gesteld. Daaruit blijkt dat ook zij zich grote zorgen maakt over de oprukkende verloedering van het landschap.

Intussen is er door enige dijkbewoners een vereniging opgericht met de naam Vereniging Vrienden van het Afferdense Dijk- en Waailandschap, die binnenkort van zich laat horen.

Wij rekenen op de steun van heel Maas en Waal, in het bijzonder ook van alle liefhebbers van het 'rondje dijk'.

De Vereniging Vrienden van het Afferdense Dijk- en Waailandschap
Contactadres : yland01@xs4all.nl.