Afscheid pastor Jan de Waal
Logo demaasenwaler.nl
<p>Emeritus pastor Jan de Waal werd onderscheiden met het Andreaskruisje.&nbsp;</p>

Emeritus pastor Jan de Waal werd onderscheiden met het Andreaskruisje. 

(Foto: Ger Loeffen)

Afscheid pastor Jan de Waal

WEURT - Jaarlijks op 30 november wordt de naamdag van de apostel Andreas gevierd. Andreas is de patroonheilige van de Weurtse kerk. In vroeger dagen werd het Andreasfeest groots gevierd, met meerdere Heilige Missen en een optocht door het dorp waaraan veel verenigingen deelnamen. Tegenwoordig wordt op die dag het Andreaskruisje uitgereikt aan mensen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de geloofsgemeenschap in Weurt.

Sinds januari 2015 is de Andreasparochie met Ewijk en Winssen opgegaan in H. Johannes XXIII parochie voor de dorpen van de gemeente Beuningen. Het initiatief van het Andreaskruisje is ontstaan tijdens de vijftien jaar dat Jan de Waal pastor was in Weurt. Van begin af aan heeft De Waal hierin een leidende rol gehad. Maandagavond werd het echtpaar Annie en Joop Burghouts onderscheiden met het Andreaskruisje. Maar de contactraad, het dagelijks bestuur van de Andreas geloofsgemeenschap, had ook een verrassing voor pastor Jan de Waal, die jongstleden april met emeritaat is gegaan. Vanwege corona is het officiële feestelijke afscheid steeds uitgesteld. Voorzitter van de contactraad Peter Reijnen sprak Jan de Waal deze avond toe: ‘Jan, als pastor maar vooral als persoon zie ik jou als belangrijke inspirator voor de vele vrijwilligersgroepen van de Weurtse geloofsgemeenschap. Als geen ander ken jij de vele soorten en maten van vrijwilligers die we rijk zijn en de ruimte die ze gegeven wordt om hun kwaliteiten in te zetten. Als blijk van waardering heeft de contactraad daarom besloten om dit jaar het Andreaskruisje ook aan jou uit te reiken.’
Het kruisje werd hem overhandigd door Ellen Kersten. Jan de Waal was zichtbaar geraakt door dit mooie gebaar van de Weurtse geloofsgemeenschap.

Door Ger Loeffen

Meer berichten