D66 Beuningen opent meldpunt om tekort aan sociale woningbouw

Algemeen

BEUNINGEN - D66 Beuningen wil van inwoners weten waar zij tegenaan lopen bij het verkrijgen van een sociale huurwoning. De fractie ontvangt al langere tijd signalen dat mensen die soms al tientallen woonjaren achter hun naam hebben geen kans maken op een andere woning. Om het probleem in kaart te brengen roept de partij mensen op om hun ervaringen met het verkrijgen van een sociale huurwoning met de partij te delen.

Onlangs werd de inschrijving geopend voor het nieuwe huurappartementencomplex van Woonwaarts aan het Kerkplein in het centrum van Beuningen. Van de 30 sociale huurwoningen gingen er 10 naar zorggroep Maas en Waal en werden er 2 verloot. Voor de overige 18 konden belangstellenden zich aanmelden en daarbij geldt, wie de meeste woonjaren heeft komt bovenaan. “Een 62-jarige weduwe die nu in een rijtjeshuis woont zou graag naar een dergelijk appartement verhuizen, zodat er weer een gezin kan doorstromen. Zij heeft maar liefst 44 woonjaren, dus dat is best fors. Maar zij eindigde in de ranking als 43e. Hoeveel woonjaren moet je dan wel niet hebben om wel in aanmerking te komen”, vraagt D66-raadslid Alwin Steeg zich af. Ook in 2019 bij het appartementencomplex op de Hutgraaf was sprake van hetzelfde beeld. “Daar tekenden 700 mensen in voor één appartement.”

Sociale woningbouw is voor D66 Beuningen een belangrijk item. “Voor iedereen moet er een plekje zijn. Het zogenoemde passend toewijzen op basis van inschrijvingsjaren is volgens ons niet meer van deze tijd”, aldus Steeg. “Dit verandert niet doordat er twee woningen worden toegekend op basis van loting. Het gevolg van dit beleid is dat het appartementencomplex nu volstroomt met enkel ouderen, terwijl een sociale huurwoning voor iedereen bereikbaar moet zijn. Voor de leefbaarheid van zo’n complex is het ook beter als meerdere leeftijdsgroepen bij elkaar wonen.”

Tot en met 2022 zijn er prestatieafspraken gemaakt met Woonwaarts. Daarin staat dat het aantal sociale huurwoningen in de gemeente Beuningen afneemt met 63 van 2297 per 1-1-2021 naar 2234 per 1-1-2025. Volgens Woonwaarts wordt er op dit moment voldaan aan de behoefte. Volgens Steeg is er, gezien de signalen, juist behoefte aan meer sociale huurwoningen. “Deze afname vind ik onbegrijpelijk. De gemaakte prestatieafspraken moeten snel worden herzien en het bouwen van meer sociale huurwoningen moet prioriteit krijgen. De gemeente Beuningen kan haar grondbeleid hierop aanpassen.”

De afname van het aantal sociale huurwoningen wordt veroorzaakt doordat er aan de ene kant woningen worden verkocht, maar dat er aan de andere kant nauwelijks nog woningen bijkomen omdat Woonwaarts geen locaties meer heeft in de gemeente Beuningen. De enige locatie waar er nog gebouwd gaat worden is de oude locatie van de Ruyterschool in Weurt. Deze woningen zijn echter al meegenomen in de cijfers per 1-1-2025. Steeg: “Het oorspronkelijke plan van het bouwen van sociale huurwoningen op locatie de Asdonck is komen te vervallen. Ondanks dat Woonwaarts in deze locatie was geïnteresseerd en de gesprekken al gaande waren, koos de vorige coalitie ervoor om op deze locatie enkel appartementen te bouwen voor de vrije sector. Wat ons betreft komt er op het Asdonck terrein alsnog sociale woningbouw.”

Komend voorjaar worden de prestatieafspraken voor de periode 2023-2027 gemaakt met Woonwaarts. “Daarbij willen we graag de ervaringen van onze inwoners in meenemen”, vertelt Steeg. “D66 opent daarom een meldpunt waarop wij graag horen over uw ervaring om een sociale huurwoning te bemachtigen. Op www.facebook.com/d66beuningen of a.steeg@beuningen.nl horen wij graag uw verhaal.”