Logo demaasenwaler.nl
Column Babbels

Babbels: NIMBY

Wonen in Ewijk voelt voor mij soms als Het Dorp van Wim Sonneveld. Ook ik woon eenvoudig in een simpel huis tussen groen, met verdwaalde boerenbloemen en een heg. Nee, zo leven is niet verkeerd.

Tot ik een paar weken geleden ’s avonds thuiskwam en zag dat een buurman elders in de straat een groot, verlicht spandoek had opgehangen waarop hij laat weten fel tegen de komst van windmolens te zijn… Tenminste, in de buurt van zijn huis. Dergelijke types worden ook wel NIMBY’s genoemd: mensen die heus wel hart voor natuur en milieu hebben, maar Not In My Backyard.

Wat dat spandoek betreft, beleef ik hierbij ook mijn coming out als NIMBY. Nog niet eens zozeer vanwege de boodschap, maar vooral vanwege het ontsierend effect op de buurt. Als iedereen in de straat dit zou doen, kunnen we Ewijk binnenkort wel omdopen tot klein-België, het land waar niemand ooit van het woord ‘welstandscommissie’ gehoord heeft.

Terug naar het spandoek, dat overigens verdraaid veel wind vangt. Ik nam contact op met de gemeente in de verwachting dat ze hier wel paal en perk aan zouden stellen. Lang verhaal kort: na drie keer bellen en heel wat tweets volgde het antwoord: ‘Het spandoek staat op eigen grond, dus het mag.’

‘Op eigen grond, dus het mag’. Denk daar de volgende keer aan als de gemeente uw vergunning voor uitbouw, dakkapel of carport afwijst op pietluttige futiliteiten. Enfin, een foeilelijk spandoek van een klimaatontkenner mag, want het valt onder de vrijheid van meningsuiting. Het is hun goed recht, de nieuwe tijd… net wat u zegt. Maar het maakt me wat melancholiek.

Gelukkig zie ik ook kansen. Beste bedrijven uit Maas & Waal: ik heb een schuurtje, een heel handig schuin dak en naast de voordeur ook nog een muurtje dat roept om uw reclamebanners, spandoeken of neon lichtkranten. Sla uw slag, op eigen grond dus het mag!

Door Patrick Huisman

Meer berichten