Logo demaasenwaler.nl
Wensboom bij de Calvariegrot op het kerkhof in Weurt.
Wensboom bij de Calvariegrot op het kerkhof in Weurt. (Foto: GER LOEFFEN)

Wensboom in Weurt

WEURT - De blauwspar die bij Theo en Virginia Bartels uit Weurt jarenlang in de tuin stond werd elk jaar begin december in de woonkamer als kerstboom opgetuigd. Maar boompjes groeien en ook deze werd maar groter en groter. Hij kon niet meer de kamer in en in de tuin kon de boom ook niet blijven staan.

Dus zochten Theo (die begin december vaak met een baard wordt gesignaleerd) en Virginia (in haar vrije tijd burgemeester van Weurt) naar een oplossing. Omdat beiden betrokken zijn bij de kerk, was de connectie snel gelegd. Sinds 31 oktober staat de blauwspar dan ook naast de Calvariegrot op het kerkhof van de Andreaskerk in Weurt. Als Wensboom.

Elkaar niet loslaten

Virginia: ‘De kerstvieringen zijn dit jaar in verband met de coronamaatregelen zeer minimaal. Kerstmis zal dit jaar veel soberder worden gevierd dan andere jaren. We vinden het heel erg dat ook de kinderkerstviering dit jaar niet door kan gaan, net als de traditionele tentoonstelling van kerststallen. We moeten allemaal door deze moeilijke tijd heen en mensen hebben allerlei gedachten en gevoelens die ze nu niet kwijt kunnen. Daarom vonden wij het allemaal een goed idee om de boom al wensboom bij de Calvariegrot te plaatsen. We kunnen elkaar dan wel niet omarmen, maar we laten elkaar niet los.’

De wensboom blijft staan tot en met Nieuwjaar. Iedereen mag er wensen, gedachten, foto’s en herinneringen in hangen. Zeker in deze tijd en de naderende feestdagen is er behoefte om een persoonlijke boodschap uit te brengen van of voor iemand. Een naaste of een dierbare. Iedereen mag boodschap zelf ophangen op een moment dat het schikt.

‘We krijgen zoveel lieve en warme reacties’, zegt Virginia. ‘In de Calvariegrot heeft Jo Smits één van zijn kerststallen neergezet. ‘s Avonds is hij mooi uitgelicht en goed zichtbaar vanaf de weg en de dijk. Lukt het ophangen niet dan zijn er op donderdagen hoveniers bezig die belangstellenden kunnen helpen. Zorg wel dat de boodschap die je in de wensboom hangt, geplastificeerd is.’

Door Ger Loeffen

Meer berichten