Logo demaasenwaler.nl
Column Babbels

Babbels: Digimoe

We moeten het toch eens over de digitale raadsvergaderingen van Beuningen hebben. Dat vond de SP deze week ook al toen ze tijdens die voornoemde digitale raadsvergadering met een motie kwam om nog tot 1 januari digitaal te vergaderen… Iets wat zowel digitaal als analoog allang was afgesproken.

Het is niet de eerste keer dat de SP met dergelijke merkwaardige voorstellen en bijdrages komt. Jos Swartjes en Emine Toebes vertegenwoordigen de SP nu ruim twee jaar, maar ondanks al hun inzet en toewijding komt de partij nog altijd niet uit de (rode) verf. Corona gooit nog meer roet in het eten: sinds half maart kan de SP niet meer fysiek vergaderen gezien de gezondheidsrisico’s voor de eigen raadsleden. Die zijn zelfs zo ernstig dat ze volgens de partij niet eens naar buiten kunnen.

Uiterst verdrietig, maar zonder met tomaten te willen gooien: kun je dan nog wel je raadswerk goed uitvoeren? Gemeenteraadsleden moeten naar buiten, niet alleen om werkbezoeken af te leggen, maar ook om te weten wat er op straat speelt en leeft. Dat is juist een essentieel element voor een volkspartij als de SP.

Overigens staren ook de VVD en het CDA zich behoorlijk blind op het digitale vergaderen. Inmiddels zijn er in Nederland voldoende gemeentes die op verantwoorde wijze weer samenkomen. Denk in oplossingen: zo is het prima mogelijk dat alleen de raadsleden die het woord moeten voeren in de zaal zijn, terwijl de rest op de publieke tribune of in een andere zaal toekijkt.

Voorlopig loopt iedereen in Beuningen dankzij de digitale snelweg achter de feiten aan. Als ik daarom de gemeenteraad één goed voornemen mag meegeven: per 1 januari gewoon weer fysiek vergaderen. Veel beter voor de toch al moeizame onderlinge verstandhoudingen. En om de koudwatervrees weg te nemen, stel ik een gezellig teambuildinguitje voor: met alle raadsleden naar een Nijmeegse coronasnelteststraat en daarna een grote groepshug.

Door Patrick Huisman

Meer berichten