V.l.n.r. Maud, Jens, Sven en de moeders Martine en Karin.
V.l.n.r. Maud, Jens, Sven en de moeders Martine en Karin. Foto: Ger Loeffen

Wijkhelden ruimen zwerfvuil op in de buurt

Algemeen

DRUTEN - Enthousiast en gedreven, dat zijn ze. Maud de Vaan (7), Jens de Vaan (11) en Sven Kool (12) uit Druten houden al jaren, begeleid door hun moeders Martine en Karin, een deel van Druten-Zuid vrij van zwerfvuil.

‘We willen iets doen voor de natuur en het milieu’, roepen ze bijna tegelijk. ‘En we krijgen er ook een zakcentje voor. We sparen voor…’ - Ze moeten even nadenken - . ‘Een groot bedrag!’, zegt Jens. ‘En van ons eerste geld hebben we ooit een knuffel gekocht.’ Iedere week gaan ze, gewapend met zwerfafvalzakken, handschoenen en grijpers, de straten op.

Goedkeurende duim

Het is een initiatief van de Dar en de gemeente. ‘We halen telkens weer veel op’, zegt Martine. ‘Helaas slingert er vaak al gauw weer nieuwe troep rond. Soms denk ik wel eens: waar hebben we het voor gedaan? Maar als mensen enthousiast reageren met een goedkeurende duim maakt dat veel goed. In de afgelopen zes jaar hebben we de kinderen al kunnen trakteren op leuke uitjes, naar Tivoli, en naar een geweldig springkussen in Overasselt bijvoorbeeld. Ik hoop dat ze straks, als ze gaan puberen, dezelfde mentaliteit houden.’

Wijkheldendag

De leeftijd voor Wijkhelden is ongeveer 5 tot 12 jaar. Karin vult aan: ‘We hebben hen ook al eens meegenomen naar de speciale Wijkheldendag, waar ze onder andere lekkere ijsjes kregen. Dat verdienen ze echt, want het valt soms niet mee, als je bijvoorbeeld tussen de brandnetels iets op moet pakken met een te korte grijper.’

Door het enthousiasme van de kinderen heeft zelfs hun opa zich spontaan aangemeld als vrijwilliger. ‘Ik heb nog nooit iets op straat gegooid’, besluit Jens. ‘Ik ook niet!’, zegt Maud. ‘En ik ook niet!’, vervolgt Sven.

Door Ton van Hulst