Logo demaasenwaler.nl
Foto: Stock (Studio Pannekoek)

Herfst opsnuiven en paddenstoelen zoeken

MAAS EN WAAL - Deze herfstvakantie tóch even de deur uit om een frisse neus te halen? Dat kan, en zelfs vlakbij huis. Ook in ‘ons eigen’ Maas en Waal maak je de mooiste herfstwandelingen; compleet met eikels, kastanjes, paddenstoelen en prachtige herfstkleuren.


Veel uitgestippelde wandelingen in deze regio voeren langs de uiterwaarden van de Maas en de Waal. Logisch natuurlijk. Het is een prachtig gebied om lekker rond te kunnen struinen, en uit te waaien. Maar het bos is misschien wel dé plek om de herfstsfeer op te snuiven, ook letterlijk! Wie graag op zoek gaat naar paddenstoelen, doet er goed aan voor een bosgebied te kiezen waar het afgestorven hout blijft liggen. ‘Het Drutens bosje, het bos op de stuifduin in Bergharen, de Heerlijkheid Appeltern, De Meren bij Dreumel, het bos bij Heerlijkheid Leur en het Hernense bos zijn plaatsen waar men paddenstoelen kan vinden’, aldus een woordvoerder van IVN Maas en Waal.

‘In elk gebied staan er andere paddenstoelen, afhankelijk van de grondsoort. En elk jaar is het weer een verrassing wat boven komt, want dat is weer afhankelijk van het weertype in de voorafgaande maanden. Als het eenmaal een hele tijd vochtig is geweest, zoals nu, gaat het hard met de paddenstoelen.’ Tip: neem een spiegeltje mee om onder de hoed te kijken. Ook een vergrootglas is handig.

In het gebied rondom Hernen en Bergharen, waar veel paddenstoelen te vinden zijn, zijn twee mooie, korte wandelingen uitgezet. Vanaf de Dorpsstraat in Bergharen start een wandelroute van 4,7 kilometer, gemarkeerd met witte paaltjes. Een routekaart, met informatie over de omgeving is te vinden op www.glk.nl/landschappen-kastelen/routes (Wandelfolder Bergharen natuur, Land van Maas en Waal).
In Hernen zijn twee korte wandelroutes van elk 2 kilometer. De routes starten respectievelijk bij Kasteel Hernen (rode route) en de Hernense molen (gele route). Ze kunnen middels een verbindingsroute aan elkaar worden gekoppeld, voor een wat langere wandeling. Meer informatie over de wandelingen en de omgeving, zie: www.glk.nl/landschappen-kastelen/routes (Wandelfolder landgoed Hernen).
Op deze site zijn ook langere routes rondom Bergharen en Hernen te vinden, evenals wandelroutes elders in Gelderland.

Meer berichten