Babbels: Fusie-fiducie

Column

Inwoners van Druten ontvingen onlangs de aangekondigde enquête over de mogelijke fusie met Wijchen. Omdat goed nieuws niet verkoopt, deed De Gelderlander haar uiterste best de zaak negatief te belichten. Een politicologe mocht het vragenlijstje analyseren, maar de boel bleek zo saai en keurig dat ze alleen kon opmerken dat de inleidingen wel wat lang waren.

Ondertussen schopt Welzijn Druten stennis over alles dat ook maar half met een fusie te maken heeft. Al lijkt die ophef vooral een opzichtige poging om de partij eindelijk eens wat profiel te geven ten opzichte van Kernachtig Druten.

Dat snap ik wel, los van de lokale afdelingen van landelijke partijen tellen Wijchen en Druten tien plaatselijke partijen. Bij een fusie lonkt de vergetelheid.
Ga maar na: in het huidige systeem heeft een klein dorpspartijtje al wat in de melk te brokkelen met een paar honderd stemmen.
Na een fusie is zelfs de kans op één zeteltje voorgoed verkeken. Lokalo’s als Welzijn Druten vrezen dus voor hun bestaan.

Gek genoeg staat de partij wél open voor een fusie als Beuningen én West Maas en Waal meedoen. Is de huidige angst om een buitenwijk van Wijchen te worden dan ineens over? Of is deze optie alleen interessant omdat het nu volstrekt onhaalbaar en dus ongevaarlijk is?

Overigens staat Lokaal Wijchen om dezelfde redenen niet te springen om een fusie. Maar die existentiële angst mag voor die partijen geen reden zijn te jokken tegen de bevolking. Voor de gemiddelde inwoner gaat er bij een fusie namelijk bijzonder weinig veranderen… Ook als de lokale partijen verdwijnen.

Maar niemand wil uitsterven. Daarom heb ik een gratis en welgemeend advies voor de lokalo’s: kijk eens naar de gemeente Oss. Ondanks veel herindelingen is daar één lokale partij die ook nog eens de grootste is.

Eendracht maakt macht, oftewel: soms is fuseren niet eens zo’n heel gek idee.

Door Patrick Huisman