Logo demaasenwaler.nl

VVD en zelfs coalitiepartner PvdA zien wel wat in ‘grote fusie’

Hoe kijken gemeenten Beuningen en West Maas en Waal aan tegen grote fusie in Maas en Waal?

BEUNINGEN - Een opvallend geluid afgelopen weken bij ondernemersbijeenkomsten over de fusie tussen Wijchen en Druten: Ondernemers zien veel liever een grotere fusie waarbij ook Beuningen en West Maas en Waal betrokken zijn. Reden voor de Maas & Waler om politici uit Beuningen aan het woord te laten over de kwestie. Dit keer Hans Crezee, fractievoorzitter van coalitiepartij PvdA in Beuningen en Karin Janssen, fractievoorzitter van oppositiepartij VVD.

De VVD in West Maas en Waal zou graag zelfstandig willen blijven, zo bleek uit ons artikel vorige week. De VVD in Beuningen staat er totaal anders in.

‘Ook al stimuleren wij het kopen bij de lokale slager of boer. De tijd van enkel kijken binnen de gemeentegrenzen is voorbij. We werken op gemeenteniveau op allerlei vlakken samen in de regio. Niet enkel vanuit financieel oogpunt, maar ook ter verbetering van de kwalitatieve dienstverlening aan de inwoners en ondernemers.’ Dat zegt Karin Janssen desgevraagd in een reactie.

Stabiel en onbegrensd

Ook kent zij ondernemers die kansen zien bij een nieuwe grote gemeente in Maas en Waal. ‘Onze gemeente ligt binnen afzienbare tijd tussen twee grote gemeenten in. Laten we vooral kijken naar een toekomst waarin het woon- en werkklimaat voor alle inwoners en ondernemers zo stabiel en onbegrensd mogelijk is’, en dus wil Janssen kijken wat de mogelijkheden zijn in de regio.

Verkiezingsprogramma

Voor de PvdA, die nu al een aantal maanden in de coalitie zit, is het een lastig vraagstuk. De grootste coalitiepartij BN&M is een fel tegenstander van een fusie. Maar in het verkiezingsprogramma van de PvdA staat juist dat er een onderzoek moet komen naar de fusie van Beuningen met de andere gemeenten in Maas en Waal.

Goede oplossing

‘Wij denken dat een zelfstandige gemeente van pakweg 100.000 inwoners aan de westkant van Nijmegen een goede oplossing is om alle nieuwe zaken die op ons af komen het hoofd te kunnen bieden en voor de inwoners een aantrekkelijk woonklimaat in de meest ruime zin te bieden’, staat letterlijk vermeld in het verkiezingsprogramma van PvdA Beuningen.

Niet de hoogste prioriteit

PvdA’er Hans Crezee: ‘Door onze deelname aan de nieuwe coalitie in Beuningen en door de afspraken in het bijbehorende coalitieakkoord heeft het onderwerp nu niet de hoogste prioriteit. Maar bij de komende gemeenteraadsverkiezingen zal dit zeker een zeer belangrijk punt zijn voor de PvdA.’

Meer berichten