Logo demaasenwaler.nl
<p>De werkgroep bestaande uit (v.l.n.r.): Ruud, Gerrit, Gerard, Sjaak en Will.</p>

De werkgroep bestaande uit (v.l.n.r.): Ruud, Gerrit, Gerard, Sjaak en Will.

(Foto: Eigen foto)

Drutense wijk krijgt eigen boek

DRUTEN - Na ruim een jaar intensief onderzoek- en schrijfwerk komt medio november 2020 voor de werkgroep de eindstreep in zicht. Hun boek, met als titel: ‘Voetstappen in de Horst’, bevat met ruim vijfentachtig pagina’s een stukje geschiedenis van die buurt met zo’n dertig verhalen over mensen en families van vroeger en nu.

Prachtige verhalen en anekdotes, verteld door de oud-bewoners zelf en hun familieleden. Een plattegrond van de buurt de Horst van rond het jaar 1950 heeft een centrale plaats in het boek. Daarop staan alle panden in de Horst en de aangrenzende Waalbandijk, Nieuwstraat, Ambtshuisstraat en de Hooistraat, toen nog een belangrijke winkelstraat van Druten. Op die kaart zijn deze straten en ook het Merkuspaadje en het Pepermuntstraatje ingetekend, verwijzend naar een overzicht van namen van de toenmalige bewoners, straatnamen en huisnummers.

Klaore arremoei

In de interviews en verhalen wordt het wel en wee van de bewoners beschreven. Over de moeilijke levensomstandigheden, vaak “klaore arremoei”, in de Horst zelf en over de gang van zaken bij bewoners en bedrijfjes. Bewoners beschrijven hun dikwijls moeilijke leven in woningen die eigenlijk onbewoonbaar waren, maar hebben nu, een halve eeuw later, soms toch een soort nostalgisch gevoel over dat verleden. Vooral de gemeenschapszin, het elkaar helpen als dat nodig was, was groot. ‘Bijna iedereen had even weinig te besteden.’ Foto’s, vaak uit familiealbums, bevestigen de eenvoud van het toenmalige leven in de Horst.

Moderne woonwijk

Het boek besteedt ook aandacht aan de nieuwe Horst. Na de afbraak van de oude buurt nam bouwbedrijf Van de Klok vrijwel het hele terrein in gebruik. Na verhuizing van het bouwbedrijf naar Nijmegen werd door dezelfde bouwondernemer de Horst getransformeerd in een moderne woonwijk. Over het resultaat van die metamorfose is in het boek veel beschreven.

Met de realisatie van dit prachtige boek heeft de werkgroep de doelstelling bereikt om nu, vijftig jaar na het vertrek van de laatste bewoners van de oude Horst, vast te leggen hoe het leven in die bijzondere woonbuurt, gelegen tussen het centrum van Druten en de Waalbandijk, was en nu is.

Te koop

Het is een opmerkelijk boek voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Horst én van het dorp Druten. Vanaf maandag 16 november aanstaande is het lang verwachte en unieke naslagwerk over de geschiedenis van de Drutense buurt de Horst te koop voor de prijs van negentien euro bij Bruna aan de Markt in Druten.

Meer berichten