Logo demaasenwaler.nl
Leden van de actiegroep bij een protestspandoek.
Leden van de actiegroep bij een protestspandoek. (Foto: Ger Loeffen)

Inwoners Bergharen protesteren tegen Beuningse windmolens

BERGHAREN - Inwoners van Bergharen plaatsten afgelopen week op verschillende plaatsen in het dorp spandoeken als protest tegen de windturbines die mogelijk gebouwd gaan worden in de omgeving van knooppunt Ewijk. Op de doeken is een visualisatie te zien van hoe het dorpsuitzicht door de windmolens zou worden aangetast.

Stichting Tegenwind, in 2006 opgericht om de komst van de Beuningse windmolens te bemoeilijken, is initiatiefnemer van de protestactie. Leden van die stichting, tevens bewoners van een aantal straten aan de rand van Bergharen, maken zich grote zorgen over hun toekomstige uitzicht alsook hun gezondheid, als gevolg van de verwachte geluidsoverlast en slagschaduw van de turbines. De woningen van de actievoerders bevinden zich op enkele honderden meters van de eerste windmolens, die gebouwd zullen worden op de grens van de gemeente Beuningen en Wijchen.

Inmiddels ontstaat er ook meer bewustwording bij dorpsgenoten. ‘Neem bijvoorbeeld bewonersvereniging de Rivierduin, die volgens CPO-principe twaalf nieuwbouwwoningen realiseert in het gebied tussen de Molenweg en de Wijksestraat. Deze kopers hebben zich gecommitteerd aan een investering voor de toekomst op die plek, niet wetend welke invloed toekomstige windmolens op hun woongenot zouden kunnen hebben. In het voorbereidend onderzoek dat de gemeente Wijchen voor het nieuwbouwplan door een bureau liet uitvoeren, werd de mogelijke overlast niet eens meegenomen’, aldus Tegenwind-bestuurslid Berry van Koningsveld.

3D-visualisaties

De stichting heeft getracht aan te tonen wat de toekomstige overlast is van windmolens, door een 3D-visualisatie te maken. ‘De resultaten daarvan zijn ronduit schokkend’, vertelt Van Koningsveld. ‘In de gekozen waarnemingspositie - de locatie van de geplande nieuwbouw - is de te verwachten geluidsoverlast groot, maar ook in de omliggende wijken zullen bewoners te maken krijgen met de nadelige gevolgen. Om maar te zwijgen over de bewoners van de Hoekgraaf, Molenweg en Wijksestraat, waar niets het zicht op en het geluid van de molens tegenhoudt.’

Informatieavond

Op maandag 26 oktober houdt de gemeente Beuningen een digitale informatieavond over het project. Tijdens deze avond wordt via een presentatie toelichting gegeven en is er ruimte tot het stellen van vragen.

Ook inwoners van Wijchen kunnen de online bijeenkomst bijwonen. Aanmelden voor de bijeenkomst kan via: gemeente@beuningen.nl.

Meer berichten