Mira Burgers.
Mira Burgers. Foto: Ger Loeffen

De Maas & Waler dat ben ik: Mira Burgers

Mens De Maas&Waler dat ben ik

In de rubriek ‘de Maas & Waler dat ben ik’ maken we wekelijks kennis met een inwoner van deze regio. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom wonen ze hier. Maar ook, wat zouden ze graag toevoegen aan de regio? En aan welke plek hebben zij bijzondere herinneringen? Het resultaat, bijzondere portretten van gewone mensen met een eigen verhaal.


Naam:                Mira Burgers
Leeftijd:                21 jaar
Woonplaats:        Beuningen

‘Ik wil drummer worden’, dat is wat Mira Burgers van kleins af aan riep. Met een vader als muzikant, groeide zij op met muziek en kwam in aanraking met verschillende muziekinstrumenten. Tijdens optredens van haar vader zat zij als klein meisje altijd op het podium achter hem op zijn flightcase mee te kijken en te luisteren. Haar vader is ook bandcoach en toen er een keer een band thuis kwam en er een groot drumstel stond opgesteld, ging Mira erachter zitten en was zij onmiddellijk verkocht. Op die leeftijd maakte zij veel tekeningen van bands en drumstellen en begon zij op tafel ritmes te tikken met het bestek. Voor haar vijfde verjaardag kreeg Mira haar eerste drumstel. Vanaf toen stond alles in het teken van haar droom en passie.

Keuzes en studie

Op de weg ernaartoe maakte Mira bewuste keuzes die ze bij haar vond passen. Zo wilde ze heel graag naar de cultuurprofielschool NSG Groenewoud in Nijmegen en week zij af van het havo-advies, omdat zij via vmbo-t eerder aan haar vervolgmuziekopleiding kon beginnen: Rock City Institute in Eindhoven. In 2018 studeerde Mira af. ‘Ik heb er bewust voor gekozen om niet door te studeren aan het conservatorium. Ik wilde namelijk mijn eigen bedrijfje opzetten en daarnaast praktijkervaring opdoen. Daar heb ik geen spijt van. In mijn lesruimte in Ewijk heb ik leerlingen van alle leeftijden. Daarnaast geef ik op diverse plaatsen in het land clinics en workshops. Daar haal ik veel voldoening uit.’

The Cool Quest

Al tijdens haar opleiding leerde Mira de band The Cool Quest kennen, ze liep er een dag mee als stage. ‘Ik volgde hen al een tijdje, want ik vond ze te gek! Eind 2019 kreeg ik op een gegeven moment de vraag “of ik de nieuwe drummer wilde worden”. Daar hoefde ik natuurlijk niet lang over na te denken! Ik ben daar super blij mee, ik had het niet beter kunnen treffen.’

Shows

The Cool Quest, met als thuisbasis Zwolle, speelt eigen muziek, pop gemixt met onder andere hiphop, funk en soul. In februari hadden ze de try-out show voor een tour in het buitenland. ‘Maar dat liep allemaal anders door het coronavirus. Het zou mijn allereerste tour zijn waar ik zo lang naar had uitgekeken. Het was even een domper, maar het troost me dat iedereen last ondervindt. De tour wordt verplaatst en laatst hadden we gelukkig, na een aantal radioshows als promo voor de nieuwe singles, een show in de open lucht. Hedon, het poppodium in Zwolle, had dit minifestival opgezet. Het had echt een festivalsfeer met foodtrucks. We missen het live spelen heel erg en daarom genoten we er extra van dat het eindelijk weer even kon. Live spelen geeft mij zo veel plezier en energie, we hebben echt schik op het podium. Ik hoop dat we binnenkort weer veel met de band op pad kunnen gaan, want dat is toch wel wat ik het allerliefste doe.’

Andere bezigheden

Naast drummen, is Mira graag bezig met styling en mode en maakt ze video’s voor social media ter promotie van haar endorsements (Tama drums en Sabian cymbals). Maar ook componeren van muziek (in opdracht) vindt ze erg leuk om te doen. Ze werkt tevens met veel plezier in de bediening bij de Leurse Hof in Leur.

Beuningen

Over Beuningen vertelt ze: ‘Er is veel groen aanwezig, je kunt er wandelen en fietsen, het ligt in een mooie omgeving, er zijn veel voorzieningen en het ligt gunstig qua reizen. Als jonge zzp-er in de cultuursector is het (zeker tijdens deze crisis) extra lastig om naast, in mijn geval een lesruimte, een betaalbare woonplek te vinden. Wie weet heeft Beuningen nog ergens iets leegstaan om een zelfde plek te creëren zoals nu in het oude klooster. Het lijkt me te gek om te wonen (en werken) met andere creatievelingen.

‘Het liefst wil ik in Beuningen of in de buurt blijven wonen. Het is in onze wijk supergezellig. Ik woon mijn hele leven al in dezelfde straat. We hebben zelfs geen schutting tussen het perceel van de buren en die van ons. We hebben zo’n goede band. Ze leven net als mijn familie en vrienden echt met me mee in het proces als drummer, dat is goud waard’, besluit Mira.

Door Anne-Bregtje Schelfhout

Kindertekeningen van Mira.