Logo demaasenwaler.nl
Foto: De Wurmensoppers

Geen carnaval in Wijchense kerkdorpen

WIJCHEN - De carnavalsverenigingen in de gemeente Wijchen hebben samen met de gemeente besloten dat openbaar carnaval in 2021 niet doorgaat. Ze hebben geen geschikte manier gevonden om carnaval op een veilige manier te organiseren binnen de geldende coronamaatregelen. Dat betekent helaas geen prinsonthullingen op de 11e van de 11e, geen feesten, en geen optochten.

In overleg met burgemeester Marijke van Beek zijn de carnavalsverenigingen van Bergharen/Hernen, Batenburg, Balgoij, Niftrik en Wijchen het met elkaar eens: Carnaval is er voor de gezelligheid en saamhorigheid. Samen feesten, samen verkleden, samen naar de optocht kijken, of samen meelopen in de optocht. Dat doe je niet op 1,5 meter afstand. De kans is klein dat we in februari van het coronavirus af zijn.

Onmogelijk
Burgemeester Van Beek: “Het is ongelooflijk jammer dat het nare coronavirus nu ook een streep zet door het carnaval. Daar baal ik enorm van. Maar de verenigingen gaven zelf aan dat het niet verstandig is als het doorgaat. Ik wil de verenigingen graag een compliment geven. Zij hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel en vinden de gezondheid van de carnavalsvierders het allerbelangrijkste”.

Omdat de voorbereidingen voor carnaval altijd vroeg beginnen bij de verenigingen was het noodzaak om op tijd een besluit te nemen. Het is onmogelijk om als carnavalsverenigingen alles te gaan voorbereiden terwijl de kans heel groot is dat het uiteindelijk af wordt geblazen.

De verenigingen zoeken samen met de horeca naar creatieve ideeën om op een andere manier toch iets van carnaval mee te krijgen. Zo kunnen activiteiten voor kinderen mogelijk wel. Of een kleinschalige activiteit voor leden van de eigen vereniging. De carnavalsverenigingen zijn het er samen ook over eens wat ze doen als het virus tóch eerder verslagen is: “Een feestje is snel gebouwd.”

Meer berichten