Logo demaasenwaler.nl
Foto: Eigen foto

Waterpeil Beuningse Plas kan niet zomaar verhoogd worden

BEUNINGEN - Het waterpeil in de Beuningse Plas kan (voorlopig) niet verhoogd worden. Dat zegt een woordvoerder van de gemeente in reactie op een petitie die bewoners van de wijk zijn gestart.

Volgens de omwonenden is het waterpeil in de Beuningse plas dusdanig laag dat damwanden droog staan, varen niet mogelijk is en het wonen aan het water bijna een farce is geworden. De bewoners zeggen dat de gemeente Beuningen en het waterschap naar elkaar wijzen.

Schommeling waterstand

Afgelopen week kwamen gemeente en waterschap met een gezamenlijke verklaring. Daaruit blijkt dat de waterstand van de Beuningse Plas wordt beïnvloedt door de waterstand in de Waal. Het water in de Beuningse Plas staat via het grondwater in verbinding met de rivier. Daardoor schommelt de waterstand nogal. De gemeente en het waterschap verwachten dat dit verandert als de recreatieplas straks klaar is.

Gesloten watersysteem

Het punt is daarnaast ook dat het water in de Beuningse Plas een gesloten watersysteem is. Dit betekent dat er geen aanvoer is van oppervlaktewater van buiten dit systeem. Volgens het waterschap en de gemeente heeft dit een goed effect op de Beuningse Plas, want hierdoor ontstaat een betere waterkwaliteit. Nadeel is dat op deze manier extern geen water binnenkomt.

Maatregelen

Op lange termijn zegt de gemeente te zoeken naar maatregelen die zorgen dat meer regenwater in het gebied wordt vastgehouden en daarmee ook in de Beuningse Plas. Voor de korte termijn is het wachten op de stijging van de waterstand in de Waal of een paar flinke regenbuien.

Petitie

De petitie staat op www.petities.nl (’Breng het waterpeil weer omhoog in de Beuningse Plas’).

De inwoners van de Beuningse Plas hebben met hun petitie inmiddels 455 handtekeningen opgehaald.

Door Patrick Huisman

Meer berichten