Voormalig postkantoor in Druten.
Voormalig postkantoor in Druten. Foto: Collectie Wil van den Dobbelsteen

Langs ‘s Heeren Wegen (6)

Algemeen Uit de oude doos

Mede in de trant van de naburige villa Kattenburg 15 staat, nog altijd op de hoek van de Kattenburg/Brouwerstraat, sinds 1904 het oude postkantoor op huisnummer 17. Het was rijksbouwmeester Peeters die voor de toenmalige Rijksgebouwendienst deze hoekbebouwing liet realiseren. Het inmiddels al jaren op de lijst van beschermde monumenten staande pand, was destijds bedoeld als post- en telegraafkantoor. Tegenwoordig is het al jaren in gebruik voor een andere functie.

De publieke ingang lag in vroegere jaren aan de westkant – de Brouwerstraat – terwijl de ingang voor de bewoners/directeur was gelegen aan de kant van de Kattenburg. De wachtkamer voor publiek lag tevens aan de Bouwerstraat met een cel voor het telefoonverkeer, een kantoorlokaal, een telefoonkamer, postbestellerskamer, twee privaten, bergplaats voor brandstoffen en een laad- en losplaats met een dienstingang. Op de begane grond waren toen ook nog een keuken en een huiskamer met een schouw. Via een statige trap naar de bovenverdieping ging men naar een vijftal kamers en op de tweede verdieping bevond zich een zolder met een dienstbodekamer.

Het personeel van rond 1907 bestond uit een directeur, een commies, twee klerken, vier bestellers en een conducteur. Dit ressortkantoor bediende elf hulppostkantoren, vier hulptelegraafkantoren en een telefoonkantoor. Het aantal poststukken per jaar bedroeg toen 14.461 stuks, behandelde telegrammen 6.220 en telefoongesprekken 1.430. De geldstroom van destijds bestond op jaarbasis in totaal uit 648.013 gulden. Het inwonertal van Druten bedroeg toen 2.070 en met Afferden, Deest en Puiflijk kwam het totaal op 4.349.

De Maas en Waalse stoomtram passeerde – ook in kersentijd de pakketpost daarmee versturend – tijdens de uursdienst dit postkantoor. Zelfs de stoombootdienst maakte eenmaal per dag gebruik van de via dit kantoor te verzenden pakketten. Anno 2020 een geheel andere gang van zaken.

Op de foto is het voormalige postkantoor te zien. De foto is genomen omstreeks 1905.

Door Wil van den Dobbelsteen