Afbeelding
Foto: Maik Jansen

Manuele therapie: samen werken aan uw herstel

Algemeen Zorgpagina

Met twee praktijken in Maas en Waal zijn er voor iedereen met hoofd-, nek- en rugpijnklachten mogelijkheden voor onderzoek en behandeling bij Fysiotherapie Dreumel en Fysiotherapie Beneden-Leeuwen. Speciaal voor deze klachten aan het bewegingsapparaat staat een team van manueel therapeuten klaar. Door bij de praktijk aan te melden of via een verwijzing van een arts, kunt u hier terecht. Via de zorgverzekering worden de meeste behandelingen vergoed.

Berry Simons werkt als fysiotherapeut en manueel therapeut in de praktijk van Beneden-Leeuwen. Hij vertelt: ‘De klachten kunnen divers zijn, rugklachten, uitstralende klachten, klachten in heupen of knieën en ook hoofdpijn komt vaak voor. Manueel therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie en behandelt klachten aan het bewegingsapparaat met een wat specifiekere kijk dan een fysiotherapeut. Het is een driejarige aanvullende opleiding na fysiotherapie. De therapie gebeurt met de handen door toepassing van therapeutische handgrepen en mobilisatietechnieken. De manueel therapeut staat net als de fysiotherapeut geregistreerd in het BIG register.’

Kristel Arns is ook fysiotherapeut en manueel therapeut en werkt op beide locaties. Zij heeft een extra specialisatie in kindermanueeltherapie. Deze specialisatie is gericht op baby’s van 0 tot 1 jaar die in een voorkeurshouding liggen door een functiestoring boven in het nekje. Kristel: ‘Binnen de praktijk bieden wij veel specialisaties, dus onderling kunnen we overleggen, advies vragen en een patiënt doorverwijzen naar een collega, als diegene bijvoorbeeld wat beter is in de lagere rug of bij de schouder. Als iemand binnenkomt zonder verwijzing, dan screenen wij hem. Als uit de screening het vermoeden bestaat dat er sprake kan zijn van een andere oorzaak dan het bewegingsapparaat, dan verwijzen wij naar de huisarts voor onderzoek.

Maarten de Vos rondt deze zomer zijn master manueeltherapie af. Manueel therapeut in opleiding is Niek van Ekeren. Naast werkzaam te zijn als fysiotherapie in Dreumel, volgt hij deze opleiding aan de SOMT in Amersfoort. Niek vertelt: ‘Ik ben nu eind tweedejaars. Ik wilde een nieuwe uitdaging naast de fysiotherapie en bij manueel therapie krijg je wat meer handvatten aangereikt om te kunnen behandelen. Het is specialistischer, zodat je complexere zorgvragen kunt behandelen. Dat vind ik interessant.’

‘Je ziet snel resultaat’, zegt Kristel Arns over manueel therapie. ‘Als iemand binnenkomt die zijn hoofd naar een kant niet meer kan draaien en je vindt een functiestoornis tussen de vierde en de vijfde nekwervel. Als manueel therapeut kun je die opheffen, zodat iemand weer meteen zijn beweging kan maken. Dat is een fijn resultaat.’

‘Bij een goed functionerend lichaam en goed functionerende gewrichten is er geen aanleiding tot pijn. Als er een functiestoornis blijkt te bestaan, dan raken dingen geïrriteerd, zoals kleine pijnzenuwen die constant geprikkeld worden. Ik zeg weleens tegen mijn patiënten: ‘Vergelijk het met een auto die goed uitgelijnd is, die rolt goed. Als dat niet zo is, dan heb je constant versleten banden en een rammelend karretje’, besluit Berry Simons met een lach.

Iedereen ontwikkelt, in de loop van zijn leven, een eigen bewegingspatroon. Maar soms raakt het eigen, "natuurlijke", bewegingspatroon verstoord en ontstaan hierdoor pijn en belemmeringen. Nek- schouder- en rugpijn komen het meest voor, maar de klachten zijn zeker niet hiertoe beperkt.

Onderzoek

De manuele therapeut zal met zorgvuldig onderzoek proberen om het natuurlijke bewegingspatroon te achterhalen. Dit kan onder andere door te letten op de asymmetrie in het skelet die zich bij iedereen ontwikkelt. Op basis van dit onderzoek, en de klachten van de cliënt, kan de therapeut vaststellen welke delen van het bewegingsapparaat verantwoordelijk zijn voor de klachten. Dit kunnen heel andere zijn dan de plaats waar pijn gevoeld wordt doet vermoeden.

Behandeling

Als de therapeut de oorzaak kent zal hij zijn behandeling hierop richten. De behandeling is in het algemeen heel subtiel. Voorzichtig en zorgvuldig zal de therapeut proberen het natuurlijke bewegingspatroon in de gewrichten zelf terug te winnen. Daardoor verdwijnt de pijn.

Locaties

Locatie Beneden-Leeuwen, Pastoor Zijlmansstraat 14, 6658 EG Beneden-Leeuwen, www.fysiobl.nl, 0487-591930

Locatie Dreumel, Paulushof 1, 6621 CH Dreumel, www.fysiodreumel.nl, 0487-572000