Paul Smits vertelt over het Weurtsch Straat dat onderdeel is van het Klompenpad.
Paul Smits vertelt over het Weurtsch Straat dat onderdeel is van het Klompenpad. Foto: GER LOEFFEN

Wandelen in Maas & Waal: deel 5

Algemeen

Tussen de oevers van de rivieren gaan verschillende mooie wandelgebieden schuil. Routes gevormd door het water, de natuur en de mensen eromheen. In deze serie vertellen verschillende Maas en Walers over hun favoriete wandelroute in de streek. Dit keer laat Paul Smits ons kennismaken met het Weurtsch Straatje.


Je waant je in de donkere oerwouden van Suriname. Ja, een ‘wandeling’ door het Weurtsch Straatje is een hele ervaring. Een spannende belevenis van amper 750 meter lang. Als eerste wandelaar in de vroege ochtend voel je de spinraggen in je gezicht.

Walk Of Wisdom

Een van de meest bijzondere, historische landschapselementen in het rivierengebied is het Weurtsch Straatje, in de Weurtse uiterwaard. Het ‘straatje’ is onderdeel van het Klompenpad, de Struinroute en onlangs heeft de organisatie van de ‘Walk Of Wisdom’ de route van haar 136 kilometer lange pelgrimsroute verlegd en het pad opgenomen in de veel belopen tocht rond Nijmegen.

‘Er was veertig jaar niets aan gedaan. Het pad was totaal overwoekerd’, zegt Weurtenaar Paul Smits die hier is opgegroeid. Smits is bestuurslid van de stichting Historisch Besef Beuningen die het initiatief nam tot restauratie van het pad. De provincie Gelderland ondersteunde dit project financieel en met veel enthousiasme. Smits vervolgt: ‘Het is een mooi stukje Nederland geworden en het verhaal erachter is nog mooier.’ En daar weet hij alles van. ‘Vroeger had dit dijkje drie functies. Hier in de omgeving stonden vijf steenfabrieken. Op de Bunswaard werkten honderd mensen. Dit pad was de toegangsweg naar de Bunswaard. Toen ‘de steenoven’ in 1965 werd gesloten, verloor het zijn functie. De aandacht van overheden verslapte en de natuur kon haar gang gaan. Binnen enkele jaren was het overwoekerd. Vooral de sleedoorn en sterk geurende meidoorn kregen vrij spel.’

Het dijkje is aangelegd in de elfde eeuw en had als doel de akkers te beschermen tegen het water van de rivier de Waal. De naam ‘straatje’ kan ook verraden dat het vroeger werd gebruikt voor de ‘veedrift’. Een pad waarover het vee naar de weiden werd gedreven.

Terwijl Paul Smits mij meevoert in het verleden, passeren veel wandelaars. Een van de positieve gevolgen van de coronacrisis is dat er veel meer gewandeld wordt. Smits daarover: ‘Dit jaar zijn er al drie keer zoveel wandelaars dan vorig jaar.’

Werkgroep

Het beheer van het gebied is in handen van Staatsbosbeheer (SBB). Op verzoek van SBB is Smits begonnen met het samenstellen van een werkgroep die het onderhoud van het historisch ‘straatje’ ter hand gaat nemen.

Dat het spannend is, ervaarden ook de leerlingen van de plaatselijke De Ruyterschool tijdens een onlangs gehouden excursie. Spontaan riep één van de leerlingen: ‘Meneer, ik ruik de natuur.’

Door Ger Loeffen