Mandy van der Zeeuw met haar zoontjes Luc en Max.
Mandy van der Zeeuw met haar zoontjes Luc en Max. Foto: John van Gelder

Gratis kamperen in tijden van Covid-19

Algemeen

BOVEN-LEEUWEN - Iedereen kent inmiddels wel mensen die direct of indirect de gevolgen van Covid-19 aan den lijve hebben ondervonden. Zo ook Anne Verkleij en Wilfred Ernste die samen op het idee kwamen om hun grote achtertuin ter beschikking te stellen aan onbekenden die door toedoen van de crisis hun baan verloren waren. Een idee dat uit pure compassie is ontstaan en daarnaast bewijst dat er echt nog mensen zijn die het hart op de juiste plek hebben zitten. Het stel ‘hobbykampeeruitbaters’ spreekt dan ook van een geslaagd experiment, dat achteraf gezien, nog niet mee viel om te regelen.

Het klinkt op het eerste oog heel aantrekkelijk, wie wil er nu niet gratis kamperen? Zeker als er door het gevolg van Corona financieel (een stuk) minder mogelijk is dan andere jaren en je bijvoorbeeld dit jaar helemaal niet op vakantie kunt. Anne en Wilfred voelden zich geroepen om de medemens een helpende hand toe te reiken en stelden vervolgens hun grote achtertuin ter beschikking. Ondanks een stortgolf aan reacties bleken er toch veel mensen te denken dat er een spreekwoordelijk ‘addertje onder het gras zou zitten’. Anne onderstreept: 'Mensen geloofden het gewoon niet en wij proefden dat mensen toch wantrouwend zijn. Wellicht is er ook sprake van een beetje schaamte, terwijl het gewoon oprecht écht goed bedoeld was.'

En zo gebeurde het dat een Facebookbericht leidde tot contact met - de in IJsselstein wonende - Mandy van der Zeeuw (45) en haar twee zoontjes Luc (10) en Max (14). Mandy is nu 19 jaar werkzaam als ZZP-er, maar Corona gooide roet in het eten en ze zag haar aanvragen voor trainingen volledig stilvallen. Kon ze nog met haar twee kids op vakantie? Dat kon, met dank aan het eerdergenoemde koppel uit Boven-Leeuwen.

Een paar backpacks, kleding en de tandenborstel is alles wat ze meenamen; want zoals Mandy aangeeft, heeft ze niet de beschikking over een auto. Luc en Max waren meteen enthousiast toen ze hoorden dat er kittens, puppy’s, een trampoline en zelfs een vouwwagen voor hun beschikbaar stonden om lekker te kamperen, spelen en te ravotten. 'Ik had aan de telefoon al een geweldige klik met Anne en ze hebben het helemaal waargemaakt. Wat een gastvrijheid! Mijn jongste zei gisteren nog zich zó welkom te voelen,' aldus Mandy. Het drietal kon op die manier lekker genieten van niet alleen heel veel gastvrijheid, maar ook van (loslopende) huisdieren, zon, water en enkele mooie plekjes in het Land van Maas en Waal.

Door Rex Broekman