Een doorkijkje in de landschapstuin.
Een doorkijkje in de landschapstuin. Foto: Elly Bruns

Landschapstuin Dreumel: 'er zijn altijd nieuwe projecten'

Algemeen

Veel mensen zien hun tuin als een plek om, zeker 's zomers, heerlijk tot rust te kunnen komen. In deze serie belichten we verschillende soorten tuinen en laten eigenaren vertellen over de kenmerken, de beplanting en het onderhoud.

Zelfs veel mensen in Dreumel weten niet hoe mooi deze landschapstuin van 1,5 ha aan de Rooijsestraat is. Eigenaar Jan van Egmond, die hier woont sinds 1987, leidt mij rond en vertelt: 'Toen we naar hier verhuisden vanuit Harmelen, zijn we begonnen met de boomkwekerij. In de loop der tijd hebben we er grond bij gekocht, is de kwekerij verkleind en is de plantenverzameling uitgebreid. Door met de tractor een spoor te rijden zijn de graspaden gevormd en de tuin ingedeeld zoals die nu is. Veelal ronde (organische) vormen, vijvers, coulissen, hoogteverschillen, geen verharding maar slingerende graspaden: allemaal kernmerken van de landschapstuin.'

Bogengang

De tuin inlopend wandelen we onder een bogengang van veertien stuks door waar om de twee meter een andere klimmer over de boog groeit. De bogen hebben een overspanning van maar liefst zes meter. In de tuin komen we zo’n 800 tot 1.000 verschillende bomen (waaronder de pruikenboom) en struiken tegen en zeker honderden soorten vaste planten eenjarige papavers en kattensnorren. Houten kunstwerken in de tuin completeren het geheel.

Kolibrievlinder

Jan vertelt: 'Afgelopen winter heb ik nog weer vijfentwintig nieuwe houtachtigen verzameld. En als ik planten aanschaf, bedenk ik altijd eerst of die ook insecten aantrekken, want dat boeit me. Heel soms fladdert hier een kolibrievlinder. Daar wil ik er graag meer van zien en dus moet ik op zoek naar onder andere de meekrap, want die waardplant levert de rode kleurstof alizarine waar ze gek op zijn. En zo heb ik elke keer weer een nieuw project waar ik me in verdiep. De tuin is nooit af, want er valt wel eens een open plek die gevuld moet worden. Dat gebeurt met name onder de bomen waar de zonneminnende planten vervangen moeten worden door schaduwminnende planten.'

Open dag

Gedurende de zomer zijn er Open Dagen. Er zijn dan meestal ook stekken te koop tegen een gering bedrag. De entree is slechts 3 euro en gaat bovendien naar een goed doel: Stichting Moeder en Kind Malawi. Ook groepen kunnen de tuin bezichtigen. Zeker doe,n want voor de tuinliefhebber is dit een waar paradijs.

Voor meer informatie, zie www.robbekampen.nl.

Door Elly Bruns