Logo demaasenwaler.nl
Jo van As met zijn Volkswagen Kever uit 1974.
Jo van As met zijn Volkswagen Kever uit 1974. (Foto: Ger Loeffen)
De auto van...

De VW Kever van Jo van As

Uit het kleine luidsprekertje in het dashboard klinkt ‘Sacramento’ gezongen door Sally Carr, de hoogblonde zangeres van Middle Of The Road. Je zit achter het stuur van je Volkswagen Kever. Het tochtruitje staat open. Het typerende geluid van de luchtgekoelde boxermotor klinkt vertrouwd in je oren. Hoe eenvoudig kan een auto zijn. We schrijven 1974.

Als ik de oprit oprij, staat de gifgroene Kever smetteloos te blinken in de zomerzon. Mijn ‘dicky ticker’ slaat even over bij deze aanblik. Herinneringen wellen op. Aan het rijden in zijn Volkswagen Kever uit 1974 beleeft Jo van As echter niet bijster veel plezier.

Restaureren

Veel meer geniet de Ewijkenaar van hetgeen eraan voorafgaat. Het proces van restaureren. ‘Nee, ik hou er niet van maar doelloos rond te rijden in deze auto. Het werk en het restaureren van deze auto gaven mij veel meer plezier. Dat restaureren heb ik lang geleden van mijn buurman geleerd.’

Jo van As zit aan de keukentafel en vertelt begeesterd over zijn Volkswagen Kever 1200. Thee wordt ingeschonken; zijn vrouw serveert plakjes cake. ‘Ik heb veel moeite moeten doen om deze auto in mijn bezit te krijgen,’ kijkt Van As terug bladerend in een fotoboek. ‘Ik ken deze auto al vanaf 31 juli 2008. Hij was deel van een boedel van een overleden man uit Nijmegen. Ik hielp mee de boel op te ruimen en had wel zin in de auto. Maar het liep anders.’ Negen jaar later kon Van As de auto toch in zijn bezit krijgen. ‘Ik kende ‘m niet terug. Hij zag er niet uit. Was slecht overgespoten en op diverse plekken verroest. Het mooie van een Kever is dat de auto zo eenvoudig is in de techniek. Je kunt heel veel zelf doen.’

Kevertreffen

En dat kan Van As. Hij is gezegend met twee rechterhanden. Wat zijn ogen zien, kunnen zijn handen maken. Aan gereedschap ontbreekt het bij Jo niet: draaibankje, lasapparaat, zetbank. En een complete Kever aan onderdelen ligt in stellingkasten. Jo van As gaat elk jaar naar het Kevertreffen en ontmoet zo zijn geestverwanten uit binnen- en buitenland om ervaringen uit te wisselen.

Op de vraag wat zijn volgende project wordt, antwoordt Jo zonder enige aarzeling: ‘Een Peugeot 404. Een prachtige auto. Die glijdt over de weg’.

Door Ger Loeffen

Meer berichten