Logo demaasenwaler.nl

Bewoners Jonkerstraat: Beuningen laat ons in de kou staan

BEUNINGEN – De bewoners van 12 woningen aan de Jonkerstraat voelen zich na de uitspraak van de Raad van State over de zandwinning in de Beuningse Plas volledig in de kou staan. Vorige week veegde de Raad van State alle bezwaren van de bewoners van tafel.

Het betekent concreet dat over de Hogelandseweg (op Nijmeegs grondgebied) 150 vrachtwagens per dag gaan rijden. Die vrachtwagens mogen zes 6 dagen per week van 06.00 uur tot 23.00 uur achter de huizen op de Jonkerstraat langsrijden, ook 10 zondagen per jaar en dat over een periode van 16 jaar.

De bewoners zijn woedend op de gemeente Beuningen. Dick Zeeman die namens de bewoners spreekt zegt dat “Boskalis nu los kan gaan. De Raad van State kijkt louter naar de wet, de procedure en rechtmatigheid. Naar de rechtvaardigheid kijken voor omwonenden is een heel ander verhaal. Nijmegen verwijst ons naar de gemeente Beuningen en Beuningen is van mening dat het al aanwezige verkeerslawaai van Nijmegen afkomt en die paar vrachtwagens dan ook niet veel meer uitmaken. Boskalis wil al helemaal niet met bewoners praten en verwijzen ons daar naar Beuningen.”

Zeeman zegt dat er legio voorbeelden zijn van hoe slecht de gemeente Beuningen en Nijmegen communiceren met de bewoners. “Als er een avond over de zandwinning gehouden wordt voor bedrijven en bewoners, dan wordt bij aanvang iedereen al de mond gesnoerd. Aan de wethouders mogen geen vragen gesteld worden en die zijn na het inleidende praatje ook snel weg.”

Volgens Zeeman wordt de komende jaren alle ellende die voortkomt uit de zandwinning op de Beuningse Plas afgewenteld op de bewoners van de Jonkerstraat.

Door Patrick Huisman

Meer berichten