Logo demaasenwaler.nl
Jan Litjens bij de Uivermeertjes in Deest.
Jan Litjens bij de Uivermeertjes in Deest. (Foto: John van Gelder)

Wandelen in Maas & Waal: deel 4

Tussen de oevers van de rivieren gaan verschillende mooie wandelgebieden schuil. Routes gevormd door het water, de natuur en de mensen eromheen. In deze serie vertellen verschillende Maas & Walers over hun favoriete wandelroute in de streek. Dit keer zijn we te gast in Deest, waar Jan Litjens ons kennis laat maken met Het Zandgatenpad.

Als je rond de waterplas De Uivermeertjes in Deest wilt wandelen moet je daar wel een uur voor uittrekken. Het pad is ongeveer vier kilometer lang, en vormt een onderdeel van het al langer bestaande boerenwandelpad dat zes jaar geleden officieel geopend werd onder de naam 'Het Zandgatenpad'.

De firma Sagrex, die de ontzanding van De Uivermeertjes uitvoert, heeft het pad aangelegd. De werkzaamheden met betrekking tot deze plas zijn nog niet afgerond, maar de natuurontwikkeling krijgt steeds meer vorm. Beheer en onderhoud liggen bij SBNL, terwijl de Agrarische Natuurvereniging Streekbeheer Maas en Waal voor de begrazing zorgt op twee gedeelten, vooral door schapen.

Licht van de zon

Als je er rondloopt is vooral het licht van de opkomende en ondergaande zon boeiend, dat prachtig weerspiegeld wordt in de stille waterplas. Het valt op dat er steeds meer verschillende soorten vogels voorkomen, die ook goed te horen zijn. De diverse struiken en bloemen geven soms betoverende geuren af.

'Dit rustgevende wandelpad, waar je ook kunt genieten vanaf een van de zes steigers, is erg groen en vrij toegankelijk, maar het zou aan te bevelen zijn als er aan de Winssense kant nog een extra toegang zou kunnen worden gerealiseerd', legt Jan Litjens van boerderij Het Uiversnest, startpunt van 'Het Zandgatenpad' uit.

Jan Litjens is het aanspreekpunt voor het wandelpad 'Het Zandgatenpad'. 'Dit dertien kilometer lange pad, dat we zes jaar lang in stand hebben kunnen houden, was uitgezet door Streekbeheer en liep ook rond de Uivermeertjes en via de Hoekgraaf naar Winssen, dwars door weilanden van deelnemende boeren en over oude ruilverkavelingswegen. We hopen dat ons oude pad tijdens en na de ontzanding van De Geertjesgolf over kan gaan in een Klompenpad', aldus Jan.

Door Ton van Hulst

Meer berichten