Oude telefoons worden door vrijwilligers omgebouwd.
Oude telefoons worden door vrijwilligers omgebouwd. Foto: Ger Loeffen

Wonderfoons voor Perspectief

Algemeen

BEUNINGEN – Je hoort de ouderwetse kiestoon als je de hoorn van de draaischijftelefoon neemt. Je wordt echter niet te woord gestaan door een andere persoon als je een nummer kiest. Afhankelijk van de bestemming, hoor je een liedje van vroeger, een verhaal of een aanwijzing bij een puzzel. De gedachte achter dit initiatief is dat meerdere leeftijdsgroepen elkaar ontmoeten en samenwerken.

Wie op internet op Wonderfoon zoekt, ziet dat het een uitstekend middel is om ouderen met dementie te laten genieten van een bekend liedje of de stem van hun kinderen. Tess Hendriks, sociaal werker, van Stichting Perspectief kwam met het idee om binnen de gemeente Beuningen een aantal wonderfoons te maken voor meerdere groepen. De telefoons kunnen behalve voor mensen met dementie voor nieuwkomers die de Nederlandse taal willen leren worden gebruikt. Tevens zijn er plannen om deze in te zetten in een escaperoom voor de jeugd.

Liedjes en leuk verhaal

Ina, Ger en Danny, drie trouwe vrijwilligers van Perspectief zegden hun medewerking toe om in de zomermaanden telefoons om te bouwen. Ouderen van de muziekgroep uit Weurt zingen met plezier een aantal liedjes en vertellen graag een leuk verhaal. Bij drie gezamenlijke fondsen, waaronder het Oranje Fonds kon voor zomeractiviteiten een subsidieaanvraag worden ingediend. Na de toezegging stond er niets meer in de weg om het wonderfoon-project te starten.

Bijzonder verhaal

Ina vertelt dat het ontzettend leuk is om samen met anderen de telefoons om te bouwen. Na een oproep werden er meerdere telefoons geschonken. ‘We zijn blij met elke telefoon, maar eentje heeft wel een heel bijzonder verhaal, ‘ vertelt ze. ‘Een man vertelde dat de telefoon van zijn vader is geweest. Hij deed er niets mee, maar kon er geen afscheid van nemen, totdat hij onze oproep las. Hij vindt het fijn dat de telefoon zo’n mooie bestemming krijgt.’ De uitvoering zal naar het zich nu laat aanzien, nog wel even duren. ‘Het klusje is zomaar niet geklaard,’ merkt Ina op, ‘we hebben te maken met de Corona-maatregelen en we stoeien met de standaardhandleiding.'

Lachend besluit ze: ‘En het bijpraten na vele weken verplicht thuis zitten vraagt uiteraard ook wat tijd.’

Door Elly Hagen