Logo demaasenwaler.nl
Gerrit Heinen bij het monument in Beuningen.
Gerrit Heinen bij het monument in Beuningen. (Foto: Eigen foto)

Gerrit Heinen neemt afscheid van comité 4/5 mei

BEUNINGEN - De viering ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding in Beuningen kon dit jaar als gevolg van de corona-uitbraak geen doorgang vinden. In aangepaste vorm werd stilgestaan bij vrede, vrijheid en veiligheid. Gerrit Heinen nam na twintig jaar afscheid van het comité 4 en 5 mei in Beuningen. Als kind (geboren in 1937) maakte hij de Tweede Wereldoorlog van dichtbij mee en voor de gelegenheid deelt hij een herinnering uit die tijd.

Heinen vertelt: 'Als 7-jarig manneke woonde ik achter in de Jonkerstraat in Weurt. Duizenden Duitse soldaten zag ik, al terugtrekkend, aan ons huis voorbijtrekken. Vanuit Wijchen, door Weurt richting Nijmegen. Een van die Duitse soldaten ging naar mijn vader en riep "Fahrrad!", en doelde daarmee op diens fiets, terwijl hij zijn geweer in de aanslag hield. Ik zag het met eigen ogen gebeuren.'

'Later moesten mijn drie broers in dienst en waren zodanig soldaat. Toen mijn moeder overleed hertrouwde mijn vader. Zijn tweede vrouw was ook moeder van zoons uit het leger. Ik had graag in dienst gewild, maar omdat mijn oudere broers me voor gingen, hoefde ik niet. De open dagen bezocht ik echter graag.' Heinen leerde er dat herdenken en vieren hand in hand gaan. Dat gedachtegoed droeg hij zelf uit tijdens de ruim twintig jaar dat hij zich inzette voor het Beuningse comité 4 en 5 mei. Nu op 83-jarige leeftijd zegt hij die eervolle taak vaarwel.

Meer berichten