Logo demaasenwaler.nl
Monique de la Porte bij het Tremelepad dat start bij haar bedrijf.
Monique de la Porte bij het Tremelepad dat start bij haar bedrijf. (Foto: John van Gelder)

Wandelen in Maas & Waal: deel 3

Tussen de oevers van de rivieren gaan verschillende mooie wandelgebieden schuil. Routes gevormd door het water, de natuur en de mensen eromheen. In deze serie vertellen verschillende Maas & Walers over hun favoriete wandelroute in de streek. Dit keer verkennen we met Monique de la Porte het Tremelepad in Dreumel.

In Dreumel ligt het Tremelepad, waarvan de naam de oude benaming van Dreumel weerspiegelt. Een wandeling, die ongeveer 14 kilometer lang is, neemt gemiddeld 3,5 uur in beslag. Vijf jaar geleden werd het pad opengesteld. Het voert de wandelaar door mooie boomgaarden, weilanden en natuurgebieden.

Grote afwisseling
In het voorjaar zijn er verschillende bloesems te bewonderen, terwijl soms bevers, ooievaars, reeën en vossen zich laten zien. Het is een rustig pad. Je hoort er de kalmerende geluiden van vele soorten vogels, die zich hier volkomen thuis voelen. Dit pad kenmerkt zich onder andere door de grote afwisseling die het biedt: je kunt er genieten van weidse vergezichten en fraaie grienden, die je echt het gevoel geven dat je midden in het hart van de natuur zit, ver van alle menselijke activiteit.

'Die afwisseling is ook wat mij persoonlijk het meest aanspreekt', zegt Monique de la Porte, die vanaf het begin betrokken is geweest bij het pad. 'Vanuit de Stichting Landschapsbeheer voorzie ik de wandelaars van informatie. Ik beantwoord hun vragen altijd graag. Mensen moeten hier wel rekening houden met vrij veel overstapjes en bruggetjes, dus je moet goed ter been zijn.'

Een grote groep vrijwilligers zorgt elke maand voor het onderhoud: snoeien, maaien, bewegwijzeringsbordjes controleren, et cetera. Bij de Landwinkel, waar zich ook een parkeergelegenheid bevindt, is een informatiefolder over het pad te koop en de wandelaars kunnen daar tevens koffie en thee gebruiken. 'Niet alleen de prachtige natuur op en rondom het Tremelepad, maar ook het enthousiasme van de wandelaars zorgt er voor dat ik mij bevoorrecht voel dat ik in deze bijzonder mooie omgeving in het Land van Maas en Waal mag wonen', aldus Monique.

Door Ton van Hulst

Meer berichten