Zandwinproject heeft wereld- primeur met transportband
Logo demaasenwaler.nl
De tunnel voert onder de Van Heemstraweg door.
De tunnel voert onder de Van Heemstraweg door. (Foto: John van Gelder)

Zandwinproject heeft wereld- primeur met transportband

DEEST - De komende vijftien jaar wordt tussen Deest en Winssen zand en grind gewonnen als grondstofvoorziening voor de bouw. Een unieke transportband van zo'n twee kilometer moet het ontwaterde materiaal straks, onder de Van Heemstraweg door, afvoeren richting Waal. Daarmee heeft het zandwinproject een wereldprimeur.

Jaarlijks zal ruim drie miljoen ton zand onttrokken worden. Een omvangrijk project dat vraagt om een innovatieve transportoplossing. Vervoer per vrachtwagen zou voor veel (geluids)overlast zorgen en is bovendien aanzienlijk meer belastend voor het milieu dan de transportband, pipe conveyor genoemd, die nu wordt aangelegd tussen het ontzandingsgebied en de speciaal aangelegde haven in de Waal.

Wereldprimeur
De techniek wordt reeds toegepast in kolencentrales, maar is nieuw op het gebied van zandwinning. Op dat vlak heeft het zandwinproject een wereldprimeur. De productie van de band, die voor het project op maat gemaakt wordt, werd gegund aan Moors Constructiebedrijf in Bergharen.

Nieuwe natuur
Wanneer de zandwinning is afgerond wordt de locatie Geertjesgolf ingericht voor nieuwe natuur, waarbij ook ruimte is voor dagrecreatie. De voorhaven wordt na de winning grotendeels gedempt en heringericht als natuurgebied. De exacte plannen daarvoor worden twee jaar voor het einde van de exploitatie gemaakt. In de tussentijd worden wel stappen gemaakt ten aanzien van de herinrichting. Zo werd op verschillende plekken reeds beplanting aangebracht.

Meer berichten