Ouderen krijgen uitleg over de seniorentablet.
Ouderen krijgen uitleg over de seniorentablet. Foto: Ger Loeffen

Seniorentablet blijkt waardevol communicatiemiddel in coronatijd

Algemeen

BEUNINGEN – Het waren niet alleen de fysieke ontmoetingen die wegvielen na het abrupt stilzetten van de maatschappij na de corona-uitbraak. We leerden ook dat contact met de ‘buitenwereld’ lastig is zonder digitale middelen. In het hele land werden daarom in allerijl oplossingen bedacht om mensen digitaal te laten communiceren met familie en bekenden.

Voornamelijk ouderen stonden tot voor kort afwijzend tegenover de kennismaking met de digitale wereld. Waarom zouden ze ook? Er waren voldoende gelegenheden om sociale contacten te onderhouden. Totdat men ineens allemaal thuis kwam te zitten. Zo ook Mieke. Ze vond net als heel veel andere ouderen internet onveilig en had geen behoefte er zich in te gaan verdiepen. Tijdens de lockdown waren de dagen lang en was ze blij als het weer bedtijd was. Door haar kleindochter ging ze overstag en schafte ze een iPad aan. Echt handig is ze er nog niet mee, maar ze speelt al wel met enkele mensen een spelletje. ‘Ik weet dat een van mijn tegenspelers altijd wat later op de avond nog een zet doet en daar wacht ik op. Ik ga pas naar bed als ik weer een goede tegenzet heb gedaan’, vertelt ze.

Digitaal zelfredzaam
Tijdens een overleg met meerdere organisaties op het gemeentehuis in Beuningen blijkt dat er al veel geboden wordt om mensen te helpen om digitaal zelfredzaam te worden. Zo bieden zowel de seniorenvereniging van Beuningen als de bibliotheek meerdere activiteiten voor beginnende en gevorderde internetgebruikers. Een belangrijk aandachtspunt is om mensen op een laagdrempelige en veilige manier enthousiast te maken voor de ‘digitale snelweg'.
Stichting Perspectief heeft hiervoor de eerste stappen genomen, dankzij een provinciale subsidie. Hiervoor konden vijftien Seniorentablets worden aangeschaft. Gebruikers kunnen nu een half jaar kosteloos en op een veilige manier het internetten ontdekken. Om internetvaardigheden op te doen, is in juli gestart met een drietal instructieochtenden, en komend winterseizoen zal een programma worden gestart, waarin internetgebruik is opgenomen.

Oud-Weurt
Een van de eerste gebruikers van deze tablets heeft na enkele weken de smaak al te pakken en ontdekt talloze mogelijkheden. Zo kreeg ze een tip van een website over Oud-Weurt, waarop ze foto’s van haar jeugd terugvond. ‘Jullie helpen ouderen aan een verslaving, ik denk dat ik de politie maar op jullie afstuur,’ merkt ze lachend op.

Digitale hulplijn
De Bibliotheek Gelderland Zuid heeft in samenwerking met SeniorWeb een hulplijn voor digitale vragen opgezet. De hulplijn is bereikbaar op dinsdag en donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur, via tel. 024 – 327 49 99.

Door Elly Hagen.