Uit de oude doos: Langs 's Heeren Wegen (2)
Logo demaasenwaler.nl
 De Protestantse Kerk en Pastorie plm. 1915.
De Protestantse Kerk en Pastorie plm. 1915. (Foto: Collectie Wil van den Dobbelsteen)
Uit de oude doos

Uit de oude doos: Langs 's Heeren Wegen (2)

DRUTEN – Wachtend voor het smeedijzeren hekwerk van de Protestantse Kerk en Pastorie aan het einde van de toenmalige Lange Brouwerstraat -nu Kattenburg - en begin van de Heersweg in Druten.

Waar op? De langs komende stoomtram Maas en Waal , die toen reed van Nijmegen naar Wamel en terug van 1902 tot 1934.

Links op de ansicht het Waterstaatskerkje van toen, gebouwd in 1859 door aannemer W.D. van Maurik uit Drumpt waarvan de ruwbouw einde 1859 gereed kwam. Een zaalkerkje met vier traveeën, dat in 1860 in gebruik werd genomen, voorzien van een torenspitsje, dat in 1944 door oorlogsbeschietingen zwaar werd beschadigd.

Achter het toenmalige smeedijzeren hekwerk destijds een voorterrein geplaveid met grind met daar tussen beukenbomen. Een hekwerk wat in de loop der jaren verdween voor een meer open terrein aan de voorgevels van deze godshuizen. Naast de kerk de pastorie gebouwd – in 1864 – op het perceel met de destijds welluidende naam “De Rijakker” en in 1865 in gebruik genomen. Het verderop en daar achter gebouwde wooncomplex kreeg dezelfde naam “Rijacker”.

Ondanks de verwijdering van de middenrisaliet met het opzetgeveltje in 1922, werd ook de pastorie – na de sloop van het tussen de pastorie en kerk staand koetshuis – op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. Het koetshuis, verbouwd in 1968 tot garage, moest aan het einde van de jaren negentig van de vorige eeuw plaats maken voor de modernere multifunctionele tussenbouw met de naam ‘Mamre’. Lang heeft de pastorie als woonhuis voor de bedienende dominee van de Protestantse gemeente dienst gedaan waarna het gebouw een tijd lang onderdak bood aan een jeugdwerker en zijn gezin en een gemeenschappelijke ruimte. Momenteel is de begane grond er van verhuurd en in gebruik terwijl de bovenverdieping dienst doet als vergaderruimte en aanverwante zaken.

Door Wil van den Dobbelsteen

Meer berichten