De parochietuin in Druten: een 'heerlijke' tuin
Logo demaasenwaler.nl
Blik op de kerk, vanuit de pastorietuin.
Blik op de kerk, vanuit de pastorietuin. (Foto: Elly Bruns)

De parochietuin in Druten: een 'heerlijke' tuin

Veel mensen zien hun tuin als een plek om, zeker 's zomers, heerlijk tot rust te kunnen komen. In deze serie belichten we verschillende soorten tuinen en laten eigenaren vertellen over de kenmerken, de beplanting en het onderhoud.

In het centrum van Druten ligt achter de H.H. Ewaldenkerk een prachtige parochietuin. De van oorsprong Engelse tuin is circa 700 m2 groot, maar ging door te weinig onderhoud een beetje op een oerwoud lijken. Nu is de beplanting weer tot de juiste proporties teruggebracht. De tuin bestaat uit een gazon, veel vaste planten in de borders, enkele wandelpaden en in het midden van de tuin een vijver met fontein, die klatert vanuit een stapel rotsblokken. Ook hier heeft de buxus de mottenplaag tot twee keer toe niet overleefd, waardoor deze inmiddels is vervangen door hagen met illex planten. Op een afgehouwen boomstam zit een wijze stenen uil die uitkijkt over de tuin.

Tijdens mijn bezoek aan de tuin praat ik met enkele van de acht vrijwilligers die al een jaar of tien samen het tuinonderhoud doen. 'Opper'vrijwilliger Hans Gubbels: 'We hebben een hele fijne groep vrijwilligers, allemaal jong gepensioneerden uit Druten, waarvan vier (ex-) kosters. Ik ben er ingerold omdat de pastoor mij tien jaar geleden vroeg eens door de tuin te lopen en een keer te maaien omdat de tuinman was weggegaan. Niet lang daarna kreeg ik weer die vraag, en zo is het eigenlijk begonnen. Om de veertien dagen zijn we hier op woensdagochtend bezig met het onderhoud van de tuin. Maaien doen we nu beurtelings.'

De aanwezigen zijn het met me eens dat het erg jammer is dat zo weinig mensen kunnen genieten van dit mooie stukje Druten waar vrijwilligers zoveel tijd en liefde instoppen. Gelukkig zijn er wel ideeën, maar daar zal het kerkbestuur fiat aan moeten geven. Er is zelfs sprake van het vieren van een H. Mis op deze plek, medio augustus. Ook zou je met reserveringen voor de tuin kunnen werken, zoals nu ook ín de kerk gebeurt, al of niet met een kooroptreden in de tuin. Vast staat in elk geval wel dat deze tuin het verdient om meer gezien en beleefd te worden.

Door Elly Bruns

Meer berichten