Wandelen in Maas & Waal: deel 2
Logo demaasenwaler.nl
Annelies van Hulst wandelend op het Doddendaelpad.
Annelies van Hulst wandelend op het Doddendaelpad. (Foto: Ger Loeffen)

Wandelen in Maas & Waal: deel 2

Tussen de oevers van de rivieren gaan verschillende mooie wandelgebieden schuil. Routes gevormd door het water, de natuur en de mensen eromheen. In deze serie vertellen verschillende Maas & Walers over hun favoriete wandelroute in de streek. Dit keer bewandelen we met Annelies van Hulst het Doddendaelpad in Ewijk.

Het Doddendaelpad is een wandelroute van 15 kilometer door de uiterwaarden en het oeverwallengebied van de gemeente Beuningen. Het werd in april 2018 geopend op initiatief van de Stichting Wandelen in Beuningen (WIB) en Landsmid in samenwerking met Landschapsbeheer Gelderland. Het ene moment loop je onder de essen, iepen en eiken in het Roodslag, dan weer ruik je de appels, peren en pruimen in de boomgaarden.

Klompenpaden
Een prachtige wandelroute, vindt ook Annelies van Hulst: ‘Het Doddendaelpad loopt voor een groot deel over boerenland, door akkers en boomgaarden. Het is één van de ruim 120 Klompenpaden in Gelderland en Utrecht.' Annelies is coördinator van de onderhoudsgroep van het Doddendaelpad.

Ze vertelt enthousiast verder: ‘De leden van de onderhoudsgroep lopen minimaal eens per maand het deel waarvoor zij verantwoordelijk zijn. Zwerfvuil wordt opgeruimd, lastige overhangende takken worden afgeknipt en de routebordjes gecontroleerd. Zo houden we de prachtige wandelroute begaanbaar en vooral aantrekkelijk.'

Verbondenheid
Wandelend over het Doddendaelpad voel je de nauwe verbondenheid met het landschap dat zo typerend is voor het rivierengebied. Bijzonder is dat een deel van de route door de uiterwaarden loopt en soms direct langs de Waal. En moet je niet gek opkijken als er plotseling een Rode Geus voor je staat. De Rode Geus is een kruising tussen een Brandrode Rund en de Franse Saler. ‘Loop er rustig omheen,' is het advies van Van Hulst, ‘vooral als er kalfjes bij lopen.'

Meer informatie
Het startpunt van het Doddendaelpad is bij de Corneliuskerk in Beuningen. Uitgebreide informatie over alle Klompenpaden is te vinden op de interactieve site www.klompenpaden.nl.

Door Ger Loeffen

Meer berichten