Sander van Leeuwen over agrarisch ondernemen met passie
Logo demaasenwaler.nl
Sander van Leeuwen.
Sander van Leeuwen. (Foto: privé archief)

Sander van Leeuwen over agrarisch ondernemen met passie

In de serie #trotsopdeboer belichten we de komende weken de gezichten achter boerenbedrijven. We laten agrarisch ondernemers aan het woord, die vertellen over hun leven als boer en de passie voor hun bedrijf. Sander van Leeuwen uit Dreumel bijt het spijt af.

'Boer word je niet; je bent het een beetje', aldus Sander van leeuwen (27), varkensvermeerderaar uit Dreumel. Hij vindt dat je tegenwoordig wel ‘een beetje gek’ moet zijn om boer te worden. Maar hij wil het en werkt al een jaar of vijf met veel plezier samen met zijn ouders op hun varkenshouderij.
Het lukt hem om steeds kansen te zien en positief te blijven. Ook al komen er veel belemmerende wetten en regels op hem af. Daarnaast wordt de maatschappij steeds kritischer.

Zorgen
Met zijn opleiding HAS bedrijfskunde is hij daar wel tegen opgewassen. 'Al moeten de problemen geen opeenstapeling worden. Een poos geleden zat het op meerdere fronten niet mee. Ik had zorgen over personeel, een hittegolf bedreigde de gezondheid van onze varkens, mijn ouders vertrokken en ik ging alleen bij het bedrijf wonen, maar ook werden mijn opa en oma ziek, die vervolgens kort na elkaar overleden... Dan kom je in een dip. Ik heb toen geleerd om te kijken naar wat er allemaal wel goed gaat. Nu kan ik alles beter relativeren. Dit brengt de wijsheid dat je soms even een stapje terug moet doen om problemen op een goede manier aan te pakken. Mijn hobby’s, lid zijn van de vrijwillige brandweer, jagen en uitgaan, zorgen voor de nodige sociale contacten en gezelligheid.'

Eigen draai
Op zijn veertiende wist Sander al dat hij boer wilde worden. 'Ik heb van ons pap en ons mam steeds de ruimte en steun gekregen om de dingen op mijn manier te doen. Anders had ik net zo goed bij een andere boer kunnen gaan werken. Mijn generatie doet het nou eenmaal anders dan de vorige. Nu zijn we iets meer naar buiten gericht. Je let op wat de consument koopt. Soms geeft het een vervelend gevoel om uit te moeten leggen dat we geen biologisch bedrijf zijn, maar toch veel aan duurzaamheid doen. Ik sta volledig achter mijn product en werk daar met plezier en passie aan.'

Door Jeannette van Rossum

Meer berichten