Een impressie van de theetuin, met zitjes op afstand.
Een impressie van de theetuin, met zitjes op afstand. Foto: Elly Bruns

Theetuin 'Onder de groene hemel' in Alphen: Weeldernis

Algemeen

Veel mensen zien hun tuin als een plek om, zeker 's zomers, heerlijk tot rust te kunnen komen. In deze serie belichten we verschillende soorten tuinen en laten eigenaren vertellen over de kenmerken, de beplanting en het onderhoud.

Anita van Zantvoort wilde met haar man vertrekken uit Culemborg om rust en ruimte te vinden, alsook een plek om een theetuin te beginnen. Het werd de woning aan de Doorbraakdijk 11 in Alphen, gelegen vlakbij het veer tussen Alphen en Lith, en gekocht op de mogelijkheden en om het uitzicht. Wonend op de eerste verdieping kijk je op de Maas met haar uiterwaarden, waar de Galloway runderen lopen, gescheiden door een meidoornhaag van haar tuin.

Nog maar drie jaar wonen ze hier, maar het lijkt alsof de tuin nooit anders is geweest. 'Dat was deze echter wel', zegt Anita. 'Toen we hier kwamen wonen stonden er een paar struiken en enkele appelbomen.' Hoe anders is het nu. 'Weeldernis', typeert Anita haar tuin: wild en weelderig. Anita heeft een brede plantenkennis. Wat begon als een hobby in de avonduren, mondde uit in een baan van tien jaar bij een vaste plantenkwekerij. Dát, in combinatie met haar liefde voor de natuurlijke beplanting van de 'Dutch Wave' beweging, maakt dat ze precies weet hoe je een tuin inricht, zodat die er elk moment van het jaar mooi bijstaat. De grote biodiversiteit uit zich in een grote hoeveelheid hommels, bijen, insecten, vogels en vlinders. En terwijl we van de koffie met gebak genieten, ontdekken we zelfs een rups van de Koninginnepage.

Vrijwel alle producten die Anita gebruikt, ook voor de lekkernijen in haar theetuin, komen uit eigen tuin, zoals de appels, de rabarber, de aardbeien en de munt. Wat niet voorradig is haalt ze bij de boerderijwinkel in de omgeving. 'Een paar weken terug was het prachtig weer en heel druk in de theetuin, en heb ik maar liefst tien taarten mogen serveren aan de gasten. Die maak ik allemaal zelf. En van het coronavirus hebben we hier geen last: er staan zo’n twaalf zitjes, allemaal op voldoende afstand van elkaar. Alle gasten kunnen uiteraard hun eigen hoekje kiezen om te zitten', aldus Anita. Het lijkt niet zo, maar toch vergt de tuin wel zo’n vijf tot zes uur onderhoud per week. Alle compartimenten in de tuin ziet ze als projecten, dus in haar ogen is de tuin nooit klaar.

Door Elly Bruns