Logo demaasenwaler.nl

Column Babbels: Fusiekomkommer

Druten en Wijchen lieten zich deze week bijpraten over de fusie. De Gelderlander deed vlammend verslag van deze bijeenkomst. Volgens de verslaggever was de fusiekwestie namelijk een heet hangijzer dat flink wat weerstand opriep.

Waar hij dat op baseert ontgaat me echter. Goed, Wijchen en Druten tellen twee partijen die minder enthousiast zijn over de herindeling. En prima, er zijn anti-fusiespeldjes op de markt die ‘gretig aftrek’ zouden vinden. En ja, een online poll van De Gelderlander leverde felle, negatieve geluiden op. Maar we weten allemaal dat online alleen de hardste schreeuwers van zich laten horen, dus dat zegt niks over wat de bevolking wil.
Wat wél iets zegt over de bevolking, is wat ze juist niet doen. De gemeentelijke bijpraatbijeenkomst was te volgen via een livestream. Niet meer dan honderd mensen hebben de stream gezien. Honderd mensen, verdeeld over twee gemeenten, inclusief pers en politiek. De gemeentes hebben vooraf keurig alle huishouders per brief ingelicht over deze bijeenkomst. Van stiekeme achterkamertjespraktijken kan dus geen sprake zijn
Als er werkelijk hordes boze burgers waren, zouden ze toch op z’n minst meegekeken hebben? Sterker nog, waar waren de demonstranten met spandoeken en mondkapjes? De waarheid is dat slechts een uiterst beperkt groepje burgers zich druk maakt over de fusie. Maar ja, met die conclusie heeft De Gelderlander niks om over te schrijven en de pagina’s moeten wel vol. Desnoods met opgeblazen fusiekomkommernieuws.

De meeste mensen maken zich momenteel drukker over hoe hun vakantie eruitziet dan over hoe hun gemeente straks heet. Het is ook spannend: nog eens weken thuis blijven is geen aanlokkelijk vooruitzicht, maar in den vreemde ineens in een lockdown terecht komen is ook niet alles.

Toch waag ik me ook over de grens, dus u moet mij een weekje missen. Tja, of langer als ik het land niet meer inkom. Of is dat ook een heet hangijzer?

Door Patrick Huisman

Meer berichten