Chris van Rossum in de Moringerwaard in Appeltern.
Chris van Rossum in de Moringerwaard in Appeltern. Foto: John van Gelder

Wandelen in Maas & Waal: deel 1

Algemeen

Tussen de oevers van de rivieren gaan verschillende mooie wandelgebieden schuil. Routes gevormd door het water, de natuur en de mensen eromheen. In deze serie vertellen verschillende Maas & Walers over hun favoriete wandelroute in de streek. Dit keer trekken we er met Chris van Rossum op uit voor een wandeling door de Moringerwaard in Appeltern.

Het struinpad Moringerwaard bij de Megense of Gouden Ham is onderdeel van het landelijke wandelroute knooppuntnetwerk. Er kunnen twee routes gelopen worden over deels verharde paden: 3,5 km (1,5 uur) en 5 km (3 uur). Het is er wel ruig, maar toch prima toegankelijk. Echter, voor rolstoelen is het gebied niet geschikt, vanwege de vele overstapjes. Dit wandelpad is altijd geopend en honden, mits aan de lijn, zijn er toegestaan.

Vogelrijk
De wandeling voert over een mooi uiterwaardengebied langs de Maas en de Dode Maasarm, waar de omgeving gevarieerd en vogelrijk is. Daarom is er voor vogelliefhebbers een vogelkijkhut. Naast aalscholvers en ooievaars, die nu met een broedsel op hun nest verblijven, komen er bevers voor. Brandrode runderen met hun kalfjes grazen in het sappige gras. Vanwege de aanwezigheid van open maar ook dichtgegroeide paden is het licht er telkens weer anders, terwijl aan weerszijden een fraaie schittering van het water te zien is. Vooral zonsondergangen kunnen er een zeer indrukwekkende sfeer oproepen.

Grote variatie
Op de Megense Ham zorgen de plezierbootjes voor een vrolijke noot. In mei kunt u genieten van de heerlijke geuren van de meidoorn, en in juni en juli van die van de hondsroos. Het is een echte oase van rust, die met verschillende vogelgeluiden op een natuurlijke manier ontspanning biedt.

Chris van Rossum, die het gebied pacht, verzorgt en beheert, leidt als IVN-gids regelmatig groepen mensen rond. Hij heeft ook de brandrode runderen in eigendom. 'Ik ben voornamelijk gecharmeerd door de grote variatie, maar ook door de historie. De Dode Maasarm, die na de kanalisatie in de vorige eeuw overbleef, is nu ingericht als een prachtig gebied voor natuur en recreatie', aldus Chris.

Door Ton van Hulst